Σάββατο 24 Αυγ 2019 11:26      

Νέο οδικό χάρτη ψάχνει για το Σκοπιανό η κυβέρνηση

Μετά την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως ένα νέο οδικό χάρτη για το ονοματολογικό. 

Παρά την αισιοδοξία για την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, την οποία σε κάθε ευκαιρία διατρανώνει, το καλό κλίμα που υπήρχε αρχικά ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ έχει διαταραχθεί.

 

Υποβαθμίζουν το συλλαλητήριο

Επιπλέον, πίσω από κλειστές πόρτες στο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες συμφώνησαν ότι αν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρονταν, τότε οι διαπραγματεύσεις τείνουν να πάρουν τον χαρακτήρα πολιτικής αυτοκτονίας. 
Η λύση βρέθηκε στην αποδόμηση του ογκώδους συλλαλητηρίου. 

 

Ρητορική… μικρής συμμετοχής

Υιοθετήθηκε η ρητορική της μικρής συμμετοχής (!), υπολογίζοντας το πλήθος σε 140.000. Ο λόγος των ομιλητών χαρακτηρίστηκε εθνικιστικός και ακραίος. Εξ’ού και η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών περί «διάψευσης και…ήσυχης συνείδησης και ευθύνης να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας». Τον- τουλάχιστον αμφιλεγόμενο- υπολογισμό της ελληνικής αστυνομίας πλειοδότησε με μία «επιστημονική προσέγγιση» και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι μονόδρομος προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και να διαφυλάξει το υψηλό ηθικό της. Όσοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι το επικείμενο συλλαλητήριο τον προβλημάτιζε ιδιαίτερα. Το τελευταίο που επιθυμούσε ήταν να φανεί ότι λειτουργεί παρά την εντολή του ελληνικού λαού και όχι εξ’ ονόματός του…
 

Times και BBC

Τη στιγμή λοιπόν που οι Sunday Times ανέφεραν πως η Πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε από αγανακτισμένους πολίτες εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και το BBC έκανε λόγο για «μαζικότατη ελληνική διαδήλωση για το όνομα της Μακεδονίας», το Μέγαρο Μαξίμου υποβάθμιζε τόσο το πολιτικό όσο και το αριθμητικό μέγεθος του συλλαλητηρίου. Εν μέσω της βαβέλ δηλώσεων, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για «εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών που έκαναν την επιλογή τους». Εκλαμβάνοντας δηλαδή ως υποστηρικτές του όλους αυτούς που δεν συμμετείχαν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης.
 

 

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Το δεύτερο είναι να διαμηνύσουν την αταλάντευτη συνέχεια της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό. «Όχι μόνο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά συνεχίζεται ενισχυμένη, λόγω της έμμεσης υποστήριξης της συντριπτικής πλειονότητας του κόσμου», είπαν κυβερνητικοί κύκλοι από την Κυριακή αργά το απόγευμα. 

Όπως και να έχει, με ή χωρίς τον ελληνικό λαό, πιστός στο δόγμα «όλα τα εθνικά μέτωπα επί τάπητος» και ειδικά μετά την περιθωριοποίηση του Μάθιου Νίμιτς, ο Νίκος Κοτζιάς αναδεικνύεται ως ο απόλυτος παίκτης των εξελίξεων. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει πολύ σύντομα το πακέτο συμφωνίας, το οποίο θα "μεταφέρει" μέσα στον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια μίας συμβολικής επίσκεψης στα Σκόπια και στο αναβαπτισμένο αεροδρόμιο (από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «αεροδρόμιο φιλίας»). 

 

Σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών

Από εδώ και πέρα λοιπόν αλλάζουν τα δεδομένα στις συναντήσεις της Ελλάδας και των Σκοπίων,  με τις δύο χώρες να εκπροσωπούνται κατά βάση από τους υπουργούς Εξωτερικών. 
 

Το Gornamakedonija

Ούτε αυτό θα είναι εύκολο, όμως, καθώς οι αναφορές για το όνομα Gornamakedonija στον ελληνικό Τύπο προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στη γείτονα χώρα, το ίδιο και οι εμφανίσεις του Νίκου Κοτζιά. Αυτός θα επιχειρηθεί να καταλαγιάσει και σε επόμενη φάση είναι πιθανό ακόμα και να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, αν και εφόσον ευδοκιμήσει το σύμφωνο. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, μάλιστα, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη πίεση της Ελλάδας στα Σκόπια, ώστε να εμφανιστούν πιο μετριοπαθή. Η έκρηξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ «χάλασε τη σούπα», όπως χαρακτήρισε κυβερνητικός αξιωματούχος και μια παρέμβαση του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ θα άλλαζε το κλίμα. 
 

Μακρύς ο δρόμος

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε να διανύσουμε μακρύ δρόμο. Το ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς και βγήκε στη δημοσιότητα, απέχει πολύ από αξιοπρεπή λύση για το θέμα του ονόματος. Σύμφωνα με τα έγγραφα του σχεδίου, η υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την ΠΓΔΜ θα ισχύει erga omnes τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, συνδέεται ευθέως και μόνο με την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ΕΕ. Στην πρόταση του δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος, αλλά οι δύο χώρες καλούνται να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις.

Κυβέρνηση Σκοπιανό Μακεδονία Συλλαλητήριο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top