Πέμπτη 9 Απρ 2020 4:52      

Νέο Πανεπιστήμιο θα προέλθει από συνένωση ΑΕΙ και ΤΕΙ - Τμήματα και στην Κατερίνη!

Ένα νέο σχέδιο  δημιουργίας Πανεπιστημίου  συγκροτείται, που θα προκύψει  από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας. Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι πρυτάνεις των τριών ΤΕΙ, οι οποίοι συμμετείχαν σε  πρόσφατη σύσκεψη των διοικήσεων των Ιδρυμάτων, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν για να προοδεύσει το νέο Πανεπιστήμιο.

Το νέο σχήμα  
Στο νέο σχήμα θα λειτουργούν επτά Σχολές σε 32 Τμήματα σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς και Κατερίνη. Έδρα θα είναι η Θεσσαλονίκη και κόμβοι η Καβάλα και οι Σέρρες. Η δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διεκδικούν ερευνητικά προγράμματα και να αναπτύξουν τις υποδομές τους είναι θετικά στοιχεία του νέου Πανεπιστημίου, σύμφωνα τον πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας  Δημήτρη Χασάπη. Περιορίζεται ο κατακερματισμός με ΑΕΙ σε κάθε πόλη (συνολικά 35 ΑΕΙ σε πόλεις της χώρας) και δεν θα υπάρχουν πλέον ομοειδή τμήματα στις Σέρρες και στην Καβάλα, σε δύο γειτονικές πόλεις, σε απόσταση 50 χιλιόμετρων.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές που θα υπάρξουν
«Νομοτελειακά είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τα ΤΕΙ, τα οποία λειτουργούσαν ως πανεπιστήμια και έπρεπε να έχουν το ίδιο νομικό πλαίσιο», παρατήρησε ο Πρύτανης Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας. Οι μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα είναι οι δυνατότητες που θα έχουν πλέον τα ιδρύματα να εκπονούνται σε αυτά διδακτορικές διατριβές, να συμπράττουν με πανεπιστήμια του εξωτερικού επί ίσοις όροις και ακόμη να μπορούν να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα και μαθήματα και να απευθύνονται σε διεθνές ακροατήριο.

Τμήμα Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στην Κατερίνη 
Το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο το επόμενο δεκαήμερο θα τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση στο open gov και ακολούθως στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση πριν τα τέλη Ιανουαρίου. 
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επτά Σχολές του νέου Πανεπιστημίου είναι: Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επιστημών Υγείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, με έδρα Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε Καβάλα, Σέρρες και Κατερίνη. Γεωπονίας, με έδρα στη Δράμα και Τμήματα στη Θεσσαλονίκη. Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες και Τμήματα στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με έδρα τις Σέρρες και Τμήμα στο Κιλκί. Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καβάλα. Επίσης, θα δημιουργηθεί και το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Εκπαίδευση Πανεπιστήμια Σχολές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top