Σάββατο 8 Αυγ 2020 11:08      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Νέο Βιβλίο του Τούρκου Συγγραφέα Ο. Ασάν «Η κεμεντζέ του Νίκου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Τετάρτη  η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ομέρ Ασάν με τον τίτλο "η Κεμεντζέ του Νίκου".

Ήταν  μια  κοινή  εκδήλωση  που διοργάνωσαν οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Πιερίας και οι εκδόσεις IASON BOOKS στην Αστική Σχολή Κατερίνης. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Μεικτή Χορωδία τον Ποντιακών Συλλόγων   Πιερίας η οποία  παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.

Στη συνέχεια παρουσία  του συγγραφέα ο Πάρης Παπαγεωργίου παρουσίασε  στο κοινό το νέο συγγραφικό πόνημα του Ελληνόφωνου Τούρκου συγγραφέα, ενώ ο κόσμος είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις στον Ομέρ Ασάν και να συζητήσει μαζί του.  

Το νέο του βιβλίο περιέχει έξι διηγήματα. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανταλλαγή πληθυσμών που έχει ως στόχο τους Ρωμιούς και η πραγματικότητα που ακολουθεί ως συνέπεια με τις αρνητικές επιπτώσεις της στην τουρκική κοινωνία και την αποξένωσή της.

Η δράση του συγγραφέα

Ο Ομέρ Ασάν γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και μέχρι τα 14 του χρόνια έζησε στην Τραπεζούντα. Το 1974 μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένειά του. Παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου και το 1984 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται. Μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά έρευνα σχετικά με τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας και τα Ποντιακά που είναι η μητρική του γλώσσα..

Στην Ελλάδα είναι γνωστός από το βιβλίο του «Ο Πολιτισμός του Πόντου» το οποίο κυκλοφόρησε στην Τουρκία το 1996 και στην Ελλάδα το 1988. Το βιβλίο απαγορεύτηκε στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος δικάστηκε με την κατηγορία της διαμελιστικής προπαγάνδας, αλλά τελικά αθωώθηκε. Για την απαγόρευση του βιβλίου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου καταδικάστηκε η Τουρκία. Έξι χρόνια μετά την έκδοσή του, το 2002, μαζί και με την αθώωσή του, επετράπη η κυκλοφορία του βιβλίου.

Ο Ομέρ Ασάν έχει τιμηθεί με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Αμπντί Ι πεκτσί». Είναι ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Heyamola, o οποίος στα 10 χρόνια της λειτουργίας του έχει εκδώσει 400 τίτλους βιβλίων. Είναι επίσης ιδρυτής της Ακαδημίας Όμηρος και ξεκινά πρόγραμμα ανοιχτών για το κοινό σεμιναρίων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη. 

Βιβλίο Αστική Σχολή Παρουσίαση βιβλίου Ομέρ Ασάν Συγγραφέας κεμεντζέ Τραπεζούντα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top