Κυριακή 12 Ιουλ 2020 0:23      

Νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους ο Κωνσταντίνος Δήμτσας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, παρουσία των μελών της Ιεράς Κοινότητας, μοναχών, επισήμων και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στις Καρυές του Αγίου Όρους, η τελετή εγκατάστασης του νέου πολιτικού διοικητή της μοναστικής πολιτείας, Κωνσταντίνου Δήμτσα.

Ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους είναι δημοσιογράφος και διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην αντιφώνησή του, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος στο Ιεροκοινοτικό Μεγάρο, ο νέος πολιτικός διοικητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης αναλαμβάνει την πολιτική διοίκηση ενός «ιστορικού εκκλησιαστικού και πνευματικού θεσμού με υπερχιλιετή παρουσία και παγκόσμια ακτινοβολία», ενός μείζονος θεσμού και οργανισμού με μεγάλη πνευματική σημασία, λίκνου της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και «λίκνον του συγχρόνου Ελληνισμού».

Στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο τον νέο πολιτικό διοικητή προσφώνησε ο μοναχός Νικόδημος από τη μονή Μεγίστης Λαύρας. Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Πρωτάτο, ο κ. Δήμτσας μνημόνευσε «καθηκόντως» τον «ανώτατο πνευματικό επόπτη» και «επίσκοπο» του Αγίου Όρους, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ζητώντας την «σεπτή ευχή και ευλογία του».

Ο κ. Δήμτσας εξέφρασε, επίσης, το σεβασμό και την αγάπη του για την Ιερά Κοινότητα, ως ανώτατη διοικητική αρχή του Αγίου Όρους και ως εκπρόσωπο του αγιορείτικου μοναχισμού, ζητώντας και τις ευχές των «σεπτών καθηγουμένων» των αδελφοτήτων των είκοσι μονών του Άθωνα.

Τον κ. Δήμτσα προσφώνησε στον Ι. Ναό του Πρωτάτου, εκ μέρους της Ι. Κοινότητας, ο πρωτεπιστάτης Στέφανος. Ο κ. Δήμτσας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του και προς τον απερχόμενο πολιτικό διοικητή, Αρίστο Κασμίρογλου, για την επιτυχή επιτέλεση και περάτωση του έργου του.

Από τον πλευρά του, κ. Κασμίρογλου, ολοκληρώνοντας την οκταετή θητεία του στην πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους – διατελών κατά το παρελθόν και υποδιοικητής και θητεύων συνολικά είκοσι δύο χρόνια – ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για το τηλεφώνημα που δέχθηκε και το ενδιαφέρον τους, καθώς και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια και διαβεβαίωσε την Ι. Κοινότητα και τον νέο διοικητή ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στο έργο τους.

Τόνισε ότι ο κ. Δήμτσας, που τον διαδέχεται, είναι «ένας νέος άνθρωπος, με εμπειρία από την εκκλησία, και με διακονία προς τον συνάνθρωπο, καθώς αυτό είναι το αντικείμενο της Αποστολής» και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

«Η δοκιμασμένη σχέση μου για μια σαρανταετία, σεβασμού, τιμής προς τον ιερό τόπο, εξακολουθεί να υφίσταται» είπε ο κ. Κασμίρογλου και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτό και δεν αποχαιρετώ το ‘Αγιο Όρος, τους πατέρες, τους μοναχούς, αποχαιρετώ μόνο τους ανθρώπους εκ μέρους της πολιτείας με τους οποίους συνεργάστηκα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων μου και με βοήθησαν στο έργο μου».

Ο νέος πολιτικός διοικητής μετέβη το μεσημέρι ακτοπλοϊκώς από την Ουρανούπολη στο Άγιο Όρος και στο λιμανάκι της Δάφνης, και από εκεί οδικώς στις Καρυές. Τον κ. Δήμτσα υποδέχθηκαν, υπό τον ήχο των σήμαντρων, στις Καρυές, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, κρατώντας στα χέρια το Ευαγγέλιο και ψάλλοντας, καθώς και ο απερχόμενος πολιτικός διοικητής, μοναχοί και υπάλληλοι της διοίκησης, οι οποίοι τον συνόδευσαν στο Πρωτάτο, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία.

Ο κ. Δήμτσας προσκύνησε και ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας, Άξιον Εστί, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η ομιλία του. Στη συνέχεια, πλαισιωμένος από τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, τον απερχόμενο διοικητή και μοναχούς μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου έγινε το παραδοσιακό κέρασμα, η προσφώνηση και η αντιφώνηση. Ακολούθησε το γεύμα στο Αρχονταρίκι του Ιεροκοινοτικού Μεγάρου.

Στην τελετή εγκατάστασης του νέου πολιτικού διοικητού, εκτός των αντιπροσώπων των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και του απερχόμενου πολιτικού διοικητού, παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Διαμαντής Μασούτης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.ά.

Άγιο Όρος εκκλησιαστικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top