Δευτέρα 20 Νοε 2017 9:45      

Νίκησαν το AIDS! Μικροί και μεγάλοι ενημερώθηκαν και υποβλήθηκαν στο τεστ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην κεντρική πλατεία Κατερίνης η ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος, τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η προσέλευση των πολιτών στο ειδικό περίπτερο που στήθηκε ήταν αθρόα, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να σπεύδουν για να εξεταστούν δωρεάν και ανώνυμα με τη μέθοδο «rapid test» που αποτελεί μη ιατρική πράξη βάσει των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη Διάγνωση της HIV Λοίμωξης σε Κλινικά και μη Κλινικά Πλαίσια» του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι εθελοντές μοίρασαν στους πολίτες ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν προφυλακτικά με σκοπό τη λεπτομερή ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού και κυρίως σχετικά με την πρόληψή μετάδοσής του.

Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του AIDS, ενώ ταυτόχρονα δείχνουμε έμπρακτα και τη συμπαράστασή μας στις ιδιαίτερες αυτές ομάδες των νοσούντων. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με τους περιφερειακόυς μας συμβούλους, Στέφανο Μπιτόπουλο, εντεταλμένο σε θέματα υγείας, και τον Απόστολο Τζόβα, το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος και τον Ιατρικό Σύλλογο Κατερίνης, καθώς επίσης και με τη συνδρομή του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κατερίνης δίνουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη, ότι το προλαμβάνειν είναι πάντα καλύτερο από το θεραπεύειν και αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Ηρακλής Τσανικίδης, τόνισε πως "το AIDS είναι μία παγκόσμια μάστιγα, της οποίας τα κρούσματα δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς, ενώ ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης -για να μην πούμε αποφυγής- είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση. Η μετάδοση, γίνεται με σεξουαλική επαφή όταν σ’ αυτήν δεν χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, αλλά και από αιχμηρά αντικείμενα όπως ξυραφάκια και σύριγγες αντικείμενα που χρησιμοποιούν κυρίως χρήστες τοξικών ουσιών όπου εκεί  παρατηρούνται και τα περισσότερα κρούσματα. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται με σάλιο, φιλί, αέρα, αγκαλιά ή ακόμη και από μαγειρικά σκεύη. Αν προσέξουμε την σεξουαλική μας επαφή η οποία πρέπει να γίνεται με προφυλακτικό, αλλά και οι χρήστες ναρκωτικών να χρησιμοποιούν αυτοί και μόνο τις σύριγγες τους, οι πιθανότητες μετάδοσης της ασθένειας ελαχιστοποιούνται. Όσο για τις γυναίκες που έχουν υπόνοιες και ετοιμάζονται να γίνουν μητέρες, καλά είναι να κάνουν τις εξετάσεις, διότι μπορεί να μεταφερθεί ο ιός ακόμη και από το μητρικό γάλα μέσω θηλασμού".

Σώμα Σαμαρειτών

To Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κατερίνης για ακόμα μία φορά προσέφερε την πολύτιμη συμβολή του, καθώς πάντα συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες μας, ενώ οι εθελοντές έδωσαν ένα δυναμικό “παρών”, δηλώνοντας τη σημαντικότητα ανάλογων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ορθή πληροφόρηση των πολιτών.

Μητροπολίτης Κίτρους

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος, ο οποίος έδωσε το δικό του μήνυμα μέσα από τις διδαχές της Εκκλησίας μας επισημαίνοντας, πως “η συμμετοχή του κόσμου θα βοηθήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι βεβαίως η πρόληψη και η προστασία των πολιτών από αυτή. Η Εκκλησία με τη διδασκαλία της προστατεύει και βοηθάει τους ανθρώπους, ενώ συμμετέχει και σε κάθε προσπάθεια πρόληψης, ακόμα κι αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό. Η εκκλησία συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή κατά του AIDS και όπου καλούνται εκπρόσωποί της συμμετέχουν πάντα είτε με το λόγο, είτε με τη φυσική παρουσία ή με την ηθική συμπαράσταση”.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ζητήματα υγείας, τα οποία με τη σωστή, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση μπορούν να προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευθούν, καθώς ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι καταλυτικός και καθοριστικός για την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία όλων των πολιτών.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν !
 

Κεντρική Πλατεία Κατερίνης Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Scroll to Top