Παρασκευή 26 Φεβ 2021 20:36      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην Αντιπεριφέρεια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, από το συνεχές κατρακύλισμα της τιμής του κρέατος και του αιγοπρόβειου γάλακτος που δεν ξεπερνά τα 85 λεπτά» τονίζουν χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση τους  οι αγρότες των συλλόγων «Η Δήμητρα» και «Άγιος Μόδεστος». 

Εκτός παραγωγής το 33% των αιγοπροβατοτρόφων 

Μόνο την περίοδο 2005 – 2013 πετάχτηκαν από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, ενώ εκτοξεύθηκε το μερίδιο της παραγωγής (με βάση τον αριθμό ζώων) των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων από 6% το 2000 σε 33% το 2013.
 Η εκτόξευση αυτή συνέβαλε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών φέτας στις διεθνείς αγορές και των κερδών των μονοπωλίων.

Αύξηση του κόστους παραγωγής

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παράγωγης με κυριότερο την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που αποτελούν το 76% των δαπανών της κτηνοτροφίας. Ενώ η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της ΚΑΠ της ΕΕ, δεν αποτελεί διέξοδο υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά εργαλείο μεγαλύτερου έλεγχου της παραγωγής από τα μονοπώλια.
Οι γαλακτοβιομήχανοι, λόγω του ανταγωνισμού για το κέρδος, ρίχνουν τις τιμές, επιδιώκοντας την εξασφάλιση φθηνότερης πρώτης ύλης για τα προϊόντα τους. Ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 8 μεταποιητικά μονοπώλια λυμαίνονται το 35% της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα (Eurostat 2015).Όμως π.χ. η φέτα που αποτελεί βασικό κερδοφόρο εξαγωγικό προϊόν τους, όπως και τα άλλα τυροκομικά προϊόντα πληρώνονται πανάκριβα από τα λαϊκά στρώματα.

Η διαμαρτυρία των αγροτικών συλλόγων Κατερίνης 

Ο σύλλογος αγροτών  κτηνοτρόφων Κατερίνης «Η Δήμητρα» και  o  σύλλογος αιγοπροβατοτρόφων  «ο Άγιος Μόδεστος» απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες   στην παράσταση διαμαρτυρίας  σήμερα Τρίτη  3 Ιουλίου στο κτήριο της αντιπεριφέρειας Πιερίας. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει μπροστά από το οικογενειακό κέντρο  «ελιά» στις 12 . Θα κατευθυνθούν πεζοί και με τρακτέρ  προς την αντιπεριφέρεια,  ώστε  όλοι μαζί να δώσουν δυναμικό παρόν. 
 v

Αγροτικοί σύλλογοι Η Δήμητρα Ο Άγιος Μόδεστος Αγροτικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top