Σάββατο 24 Αυγ 2019 20:36      

Ντάισελμπλουμ: Σημειώθηκε πρόοδος, συνεχίζονται οι συνομιλίες

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και τον αναπληρωτή Οικονομικών επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Τετάρτη. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ανακοινωθέν της 20ης Φεβρουαρίου επιβεβαιωνόταν πως τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το 2018 και μετά, καθώς και το εργασιακό.

Κατά πληροφορίες, η Αθήνα προσπαθεί να κλείσει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το 2019 και μετά, καθώς και τα εργασιακά, με στόχο να υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις μέσα στο 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγείται στους δανειστές ένα ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με περικοπές 1% από τις συντάξεις και 1% από το αφορολόγητο το 2019.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαφωνία αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, και σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός της θετικής ανατροπής των αρχικών δυσοίωνων προβλέψεων των δημοσιονομικών στόχων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Επισήμανε ειδικότερα ότι τόσο οι προβλέψεις για τον δημοσιονομικό στόχο για το 2015 διαψεύστηκαν θετικά για την ελληνική οικονομία, όσο και ότι το 2016 «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση» με τις παράλογες απαιτήσεις του, «το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%, εξηγώντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί από το 2016 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα για το 2018.

Ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας θεωρείται και η συνάντηση που θα έχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο.

 

Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ Συμφωνία Κυβέρνηση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top