Δευτέρα 1 Μαρ 2021 6:21      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

​Ο Ελληνισμός της Στοκχόλμης ως στυλοβάτης της παράδοσης μας στα πέρατα της γης

Γράφει η Αντωνία Βαρμάζη, ιστορικός

Ο οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που η τεράστια δύναμή του πηγάζει από την ενότητα όσων αποδέχονται και ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού. Δηλαδή της παιδείας, της θρησκείας, της ιστορίας, της παράδοσης, της γλώσσας του πολιτισμού. Ένα τέτοιo παράδειγμα που συστήνει τον Ελληνισμό στα πέρατα της γης είναι ο ΕΛ.ΛΑ.Σ. 

 Η επεξήγηση της λέξης σχετίζεται απόλυτα με την διάσπαση σε Ελ- και -λην. Ελ είναι ο Ήλιος, το φως του κόσμου. Η κατάληξη της λέξης ήλιος δηλώνει το ουράνιο εκείνο σώμα που αντλεί το φως από τον Ελ, δηλαδή τον θεό μεταφορικά, μιας και ο ήλιος λαμβάνει το φως του από τον θεό και βρίσκεται πολύ κοντά. Αυτός είναι ο Έλλην.

.Η χορευτική ομάδα  ΄΄ΕΛ.ΛΑ.Σ΄΄ ιδρύθηκε το 1996 στους χώρους της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης από μια ομάδα  ανθρώπων αποτελούμενη από Έλληνες, Σουηδούς, Πολωνούς, Σέρβους που ενδιαφέρθηκαν και αγάπησαν την Ελλάδα μέσα από  προσωπικές επισκέψεις στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε  αυτή την αγάπη, βρήκαμε  ανταπόκριση  στη γνώση και στη μαθητεία των Ελληνικών παραδόσεων και εθίμων και ιδιαίτερα στη μάθηση και άσκηση των ελληνικών παραδοσιακών χορών. Το χορευτικό ήταν από την ίδρυση του μέχρι το 2013 -12-01 υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας. Από το 2013 έχει δικό του διοικητικό συμβούλιο. 

Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα  και Σουηδία, όπως για παράδειγμα  στην μεγαλειώδη εκδήλωση με το πέρασμα της ολυμπιακής φλόγας το 2004  από την Στοκχόλμη. Κάθε χρόνο παίρνει  μέρος μεταξύ των άλλων διάφορα φεστιβάλ του δήμου Στοκχόλμης επίσης  στις μέρες του Δήμου Botkyrka κάθε Σεπτέμβριο καθώς και σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Σουηδία.

Επίσης  μια ιδέα που ξεκίνησε  από   το 2000 και εφαρμόζεται  κάθε χρόνο, να γίνονται σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της  Ελλάδας σε συνεργασία  με τα δημοτικά συμβούλια της κάθε πόλης όπως  για παράδειγμα  το 2000 με τον Δήμο Αθηνών - 2001 Δ. καλαμαριάς - 2003  Δ.Χανίων - 2004  Δ. Νάξου – 2005  Δ Ικαρίας  - 2006  Δ. Ρόδου- 2007 Δ.Αρμενιστή Ικαρίας   και 2008  Δ.Σερρών. 2009 Δ.Φλωρίνης και 2010 Δ.Πλωμαρίου Μυτηλήνης, 2011 Δ.Χανίων 2012 Δήμο Αθηνών 2013 Δ.Χανίων  το 2014 στην Άνδρο , το 2015 Κωνσταντινούπολη, το 2016 Ξάνθη  ,το 2017 στην Κέρκυρα και το 2018 στης Σέρρες. Βασικός στόχος των σεμιναρίων, είναι να μάθουμε τη σωστή και πιστή εκμάθηση των Παραδοσιακών μας χορών, από τα διαμερίσματα της Ελλάδος που  επισκέπτεται το χορευτικό. 

 

Ο Ελληνικός Λαογραφικός Σύλλογος Σουηδίας ΕΛ.ΛΑ.Σ.Σ έχει τις καθιερωμένες εκδηλώσεις όπως τον Οκτώβριο σεμινάρια παραδοσιακών χορών με καλεσμένους χοροδιδασκάλους από Ελλάδα και τον Νοέμβριο διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας ,γλυκού και ψωμιού. Τον Μάρτιο από το 2001 έχουμε το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με θέμα ¨ Ο ΧΟΡΟΣ ΕΝΩΝΕΙ¨ και παίρνουν μέρος από Ελλάδα ο αντίστοιχος δήμος ή σύλλογος που μας φιλοξενεί για το εκπαιδευτικό σεμινάριο που κάνουμε Ελλάδα, τοπικοί παραδοσιακοί σύλλογοι από διάφορες χώρες μα έδρα την Στοκχόλμη. Τα μέλη του συλλόγου είναι 387 έχει 2 τμήματα χορευτικών περίπου 45 χορευτές που διδάσκονται χορούς από όλη την Ελλάδα. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι και άλλες δημιουργίες τμημάτων όπως τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουμε ένα τμήμα πλεξίματος, και ανάλυση των δημοτικών τραγουδιών. Σαν Έλληνες της διασποράς προσπαθούμε μέσα από τα ήθη και έθιμα μας, πάντα με σεβασμό να κρατήσουμε τής αναμνήσεις μας από την Ελλάδα ζωντανές.  

Οι σύλλογοι νομίζω παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Τώρα όσο άφορά το Μακεδονικό ΜΕΓΑΛΟ θέμα, τα Σκόπια είναι ένα κράτος που αρνείται την δική του ιστορία. Σαν πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, όποτε έχουμε παράσταση δεν παραλείπω να έχω στο πρόγραμμα χορούς της Μακεδονίας ,όπου στην προσφώνηση δίνεται και η ανάλογη εξηγήγηση,μερικές φορές αισθανόμαστε αγανάκτηση για την προδοσία. Να ευχαριστήσω δημόσια την Έλλη Χριστάκη, πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο και την Καλλιόπη Βασιλείου Μυλωνά , μέλος του χορευτικού που ήταν η έμπνευση για την δημιουργία αυτού του άρθρου. 

Μελετώντας τις δράσεις αυτού του συλλόγου νιώθουμε υπερηφάνεια ,διότι ο Ελληνισμός ανθεί ακόμα και σε αλλότρια εδάφη. Όχι μόνο ανθίζει μα καρποφορεί και γεννά την ελπίδα και την γνώση. Μεταλαμπαδεύει τις ανθρώπινες άξιες, την αξία της πατρίδας, αναδεικνύει τον Έλληνα που ακόμα και στα πέρατα της γης θα μιλήσει για την παράδοση, την λαογραφία, την ιστορία ,την γλώσσα , την συνέχεια μας ως ΕΘΝΟΣ.  

Ιστοριά Ιστορικά Άρθρα αναγνωστών

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top