Κυριακή 12 Ιουλ 2020 15:03      

Ο ΕΝΦΙΑ «εξαφανίζει» τις επιστροφές φόρου - Δείτε γιατί

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τις φορολογικές δηλώσεις δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα σημειώματα.

Συμψηφισμός 

Και αυτό διότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει πλέον νέο πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου οι εφορίες πραγματοποιούν κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει.

Με την κίνηση αυτή θα εισπράξουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο ένα μέρος από τα 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι που περίμεναν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα είχαν την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ έλαβαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα e-mail με το οποίο η ΑΑΔΕ τους ενημέρωνε ότι προχώρησε σε συμψηφισμό της οφειλής τους από τον φόρο ακινήτων με την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

Καθυστερήσεις 

Σε κάθε περίπτωση οι επιστροφές φόρων καθυστερούν όταν το ποσό επιστροφής είναι σημαντικό και πρέπει να προηγηθεί φορολογικός έλεγχος των στοιχείων που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση από την εφορία.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προεισπράττει μέρος ή όλο τον ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε συμψηφισμό επιστροφών φόρων με μελλοντικές οφειλές.

Όμως οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ θα λάβουν κανονικά την επιστροφή φόρου εφόσον δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής κάποιου άλλου φόρου ή οφειλής που θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το επιστρεφόμενο ποσό.

ΕΝΦΙΑ Φόροι Επιστροφή Χρέη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top