Σάββατο 4 Ιουλ 2020 20:30      

Ο καφές κάνει περισσότερο καλό παρά κακό στην υγεία μας

Ο καφές είναι πιθανότερο να κάνει καλό παρά κακό στην υγεία μας, αποφαίνονται βρετανοί ερευνητές μετά την αξιολόγηση διαφόρων παραμέτρων υγείας. 

Η νέα ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The BMJ, εστίασε σε 218 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακής νόσου, συγκριτικά με την μη κατανάλωση καφέ. 

Επίσης, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου (όπως του προστάτη, του ενδομητρίου, του δέρματος και του ήπατος), διαβήτη τύπου 2, ηπατικής νόσου, χολολιθίασης, ουρικής αρθρίτιτδας και άνοιας. Ακόμα θετική ήταν η επίδραση ως προς την νόσο Πάρκινσον, την κατάθλιψη και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αλλά στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται επίσης ότι η κατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της κύησης σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως με μικρή αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης κατάγματος στις γυναίκες. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπιν Πουλ, στην ανασκόπηση συμπεριέλαβαν μελέτες παρατήρησης και γι' αυτό σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, αν τα αποτελέσματά τους ενισχύουν πρόσφατες μελέτες. Και με εξαίρεση την εγκυμοσύνη και τα οστικά κατάγματα στις γυναίκες, «ο καφές φαίνεται να είναι ασφαλής εντός των συνηθισμένων ορίων κατανάλωσης».

Ως λογικά πλαίσια κατανάλωσης νοούνται τα 440 mg καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ, ημερησίως. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης και ο καφές φίλτρου 140 mg.

λογικά πλαίσια Καφές υγεία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top