Τρίτη 26 Ιαν 2021 8:02      

Ο Ψαλμός ρλζ΄ και οι προεκτάσεις του

Κάποια μέρα ερευνώντας τις Γραφές, τα μάτια μου έπεσαν πάνω στον ακόλουθο Ψαλμό: «Επί των ποταμών της Βαβυλώνας, εκεί εκαθήσαμεν και εκλαύσαμεν, ότε ενεθυμήθημεν την Σιών. Επί της ιτέας εν μέσω αυτής εκρεμάσαμεν τας κιθάρας ημών».

Η πρώτη σκέψη που μου προκάλεσε η τόσο παραστατική αυτή εικόνα ήταν να αδράξω το πινέλο και να αποτυπώσω πάνω σε καμβά αυτό το υπέροχα εκφραστικό στιγμιότυπο. Τελικά όμως έπιασα την πένα και θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω λεπτομερώς, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις, αυτήν την εικόνα, το νόημα και τις προεκτάσεις του.

Στο σημείο αυτό, φίλε μου, θέλω να σε προσκαλέσω να βγάλουμε από κοινού τα κατάλληλα συμπεράσματα. Εδώ λοιπόν, ο Ψαλμωδός, αναφέρεται στους υιούς Ισραήλ οι οποίοι κλαίνε για την πατρίδα τους που την αιχμαλώτισαν και την ερήμωσαν οι Βαβυλώνιοι. Σαν μην έφτανε αυτό, τους ζητούσαν να τους ψάλουν κάποια από τα τραγούδια της Σιών. Και αυτοί οι υιοί του Ισραήλ, διερωτώντο «πώς να ψάλωμε την ωδήν του Κυρίου επί ξένης γης; Εάν σε λησμονήσω Ιερουσαλήμ, ας κολληθεί η γλώσσα μου εις τον ουρανίσκον μου, εάν δεν σε ενθυμώμαι ».

Έλα τώρα, φίλε μου, ας ρωτήσουμε τον Ισραήλ πόσες φορές πίκρανε, αμάρτησε και έπραξε πονηρά ενώπιον του Κυρίου και τον ανάγκασε «προς γνώσιν και συμμόρφωσην» να τον τιμωρήσει; Πόσες φορές ξεπέρασε τα όρια της υπομονής και της επιείκειας του Κυρίου; Εκείνου που τον έβγαλε από την σκλαβιά της Αιγύπτου ανοίγοντας τα κύματα της θάλασσας και μέχρι να φτάσουν στη «Γη της Επαγγελίας» τον έτρεφε καθημερινά με μάνα και ορτύκια, ενώ εκείνος ο απερίσκεπτος λαός έλιωνε τα χρυσαφικά του και κατασκεύαζε χρυσές αγελάδες και τις λάτρευε.

Πόσους βασιλιάδες έχρισε ο Ισραήλ οι οποίοι έπραξαν πονηρά ενώπιον του Κυρίου; Μέσα σε όλους αυτούς και ο ίδιος ο σοφός Σολομών, ο οποίος πήγε κατόπιν των γυναικών του, οι οποίες ήταν ειδωλολάτρισσες, και προσκύνησε τον Βάαλ. Τι να πούμε και για τον ίδιο τον πατέρα του τον Δαβίδ, τον εκλεκτό του Κυρίου, του οποίου το αμάρτημα «του κόσμου όλα τα δάχτυλα…».

Κλαίτε, λαέ του Ισραήλ, για την αιχμαλωσία και την ερήμωση της Ιερουσαλήμ!..

Τι να πούμε τότε κι εμείς οι Πόντιοι για τη γενοκτονία και τον εκτοπισμό μας από τα πάτρια εδάφη των προγόνων μας; Οι δικοί μας οι παππούδες να δεις σε τι πλατανόκλαδα κρέμασαν τις κεμεντζέδες και τους ζουρνάδες τους.

Έχετε ακούσει, φίλοι μου, ποντιακή λύρα; Χωρίς να θέλεις σου ‘ρχεται να χορέψεις και να κλάψεις, όπως «εκαθίσατε κι εσείς και εκλάψατε επί των ποταμών της Βαβυλώνας». Έχουμε κι εμείς τη δική μας Βαβυλώνα που κατά καιρούς μας απειλεί πως θα μας ρίξει στη θάλασσα, που όπως λέει, έριξε πάλαι ποτέ τους άοπλους και ανυπεράσπιστους παππούδες μας. Και το λέει χωρίς ίχνος ντροπής!... Χωρίς αμφιβολία είναι ο σύγχρονος Λεβιάθαν «τον οποίον μόνο ο Κύριος δύναται να σύρει έξω δια αγκίστρου ή να περιδέσει την γλώσσαν αυτού με φοβίαν». (Ιώβ μα΄1)

Εν κατακλείδι, ο Ψαλμωδός, καταγγέλλει τους υιούς Εδώμ, οι οποίοι έλεγαν για την Ιερουσαλήμ «Κατεδαφίσατε, κατεδαφίσατε αυτήν έως των θεμελίων αυτής». Και τότε εκτοξεύει μία επικατάρατο ευχή «Μακάριος όστις σοι ανταποδώσει την ανταμοιβήν των όσων έπραξαν εις ημάς». Ποιοι ήταν αυτοί οι Εδωμίτες; Ήταν οι ομογάλακτοί τους, οι απόγονοι του Ησαύ. Τον θυμάσαι φίλε μου; Εκείνον που πούλησε τα πρωτοτόκιά έναντι «πινακίου φακής» επειδή δεν τα εκτίμησε. Εκείνος για τον οποίο διαβάζουμε στο βιβλίο του προφήτη Μαλαχία α΄2-3 «Εγώ σας αγάπησα λέγει Κύριος και εσείς είπατε, Εις τι μας ηγάπησας; Δεν ήτο ο Ησαύ αδελφός του Ιακώβ; λέγει Κύριος. Πλήν ηγάπησα τον Ιακώβ, τον δε Ησαύ εμίσησα και κατέστησα τα όρη αυτού ερήμωσιν και την κληρονομίαν αυτού κατοικίας ερήμου…»

Και τώρα εμείς, φίλε μου, με ποιόν να συγκρίνουμε τους δικούς μας ομογάλακτους; Μήπως με τους ευρωπαίους εταίρους μας οι οποίοι την ώρα της μεγάλης φτώχειας, αντί για συμπαράσταση, φώναζαν… Grexit. Μήπως εκείνους που εκ των υστέρων ομολόγησαν πως με την Ελλάδα έκαναν λάθος; (το οποίον εν προκειμένω οφείλουν να επανορθώσουν). Όμως εκείνοι σφυρίζουν κλέφτικα! Μήπως πάλι εκείνους που κατά ομολογία τους αναγνώρισαν πως θυσίασαν αυτή τη μικρή μας γαλάζια πατρίδα για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες; Αιδώς Αργείοι…

Η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται!

Κατερίνη 25/6/2019

Δέσποινα Χ. Ποικιλίδου

Ζωγράφος - Λογοτέχνης

Άρθρα απόψεις Δέσπονα Ποικιλίδου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top