Παρασκευή 14 Αυγ 2020 5:26      

Ο ρόλος του παιδικού σταθμού στην σωστή ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων

Εδώ και λίγες ημέρες με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πολλοί γονείς φέρνουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό.

Οι προσδοκίες ποικίλες και οι στόχοι επίσης.

Η πρόκληση του εκπαιδευτικού του παιδικού σταθμού είναι πώς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του παιδιού από 8 μηνών ως 6 χρονών.

Στην εποχή της γρήγορης εναλλαγής εικόνων, του τάμπλετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καλούνται όσοι ασχολούνται με τα παιδιά, με δεδομένο τον απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού και την αγάπη, με ποικίλες πρωτότυπες δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους.

Βασική δραστηριότητα σ’ ένα οργανωμένο κέντρο προσχολικής αγωγής θα πρέπει να είναι το παιχνίδι σε φυσικό και σε διαµορφωµένο εξωτερικό περιβάλλον.

Η ποικιλομορφία του εξωτερικού περιβάλλοντος επιδρά στη συμπεριφορά και ενισχύει τις ευκαιρίες για δημιουργικότητα και κατάκτηση γνώσεων. Το παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον ενισχύεται με επισκέψεις και εκδρομούλες σε πάρκα και χώρους πρασίνου.

Το παιχνίδι σε διαμορφωμένο χώρο γίνεται κυρίως στην αυλή του σχολείου όπου μπορούν να παρατηρήσουν δεντράκια, λουλούδια και έντομα. Μπορούν να τρέξουν, να παίξουν, να συνεργαστούν με συνομηλίκους σε ομαδικά παιχνίδια. Με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών βελτιώνεται η κίνησή τους, αναπτύσσονται αισθητηριακά και όλα αυτά συμβάλουν στηνκαλή σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Μπορούν επιπλέον να φυτέψουν λουλουδάκια, να αναλάβουν την ευθύνη για να φροντίζουν και να ποτίζουν τα παρτέρια και τις γλάστρες της αυλής.

Με το θεατρικό παιχνίδι επίσης θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα παιδιά μέσα στην ομάδα, θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους, θα χαλαρώσουν, θα εκφραστούν, θα χαρούν, θα γελάσουν και τελικά θα μπορέσουν να εξελιχθούν κάνοντας χρήση όλων των δυνατοτήτων τους.

Εισάγουμε τέλος τα παιδιά στον κόσμο της τεχνολογίας δείχνοντάς τους τη σωστή χρήση του υπολογιστή. Τον χρησιμοποιούμε για να αντλήσουμε πληροφορίες για ένα σχέδιο εργασίας. Τονίζουμε τη χρησιμότητα της φωτογραφικής μηχανής ,του βίντεο και της τηλεόρασης τηρώντας πάντα το χρόνο που έχουμε ορίσει και τη χρησιμότητά τους.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες βοηθάνε στην ολόπλευρη ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων του παιδικού σταθμού που διανύουν τη σημαντικότερη ηλικία της ζωής τους, « τη χρυσή εποχή».

Στεργιανή Νικοδέλλη

Νηπιαγωγός

Φάκελος Παιδεία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top