Παρασκευή 10 Ιουλ 2020 15:17      

ΟΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Χιλιάδες Βαλκάνιοι πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

ΣΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου και εν αναμονή του ανοίγματος των υπολοίπων την 1η Ιουλίου, πλην της Τουρκίας -για την οποία θα ληφθεί απόφαση στο τέλος του μήνα, βάσει των υγειονομικών δεδομένων - άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η τουριστική αγορά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον οδικό τουρισμό.

   Διανύοντας μια χρονιά που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, τα περίπου επτά εκατομμύρια τουριστών που έφτασαν το 2019 στη Βόρεια Ελλάδα δημιούργησαν την προσδοκία ότι ο οδικός τουρισμός θα μπορέσει, έστω κατά ένα ποσοστό, να δώσει μια ανάσα στην αγορά. Στη χώρα μας, κατά το τελευταίο δεκαήμερο κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία

  Το πρώτο δεκαήμερο από το άνοιγμα των συνόρων ανέδειξε μια σχετική τουριστική κίνηση, ωστόσο οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν κυρίως άτομα που έχουν ιδιωτικές κατοικίες και εξοχικά, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Θάνο.  «Η κεντρική Μακεδονία σε σχέση με τη υπόλοιπη χώρα φαίνεται να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού άξονα», είπε ο κ.Θάνος και τόνισε: «Εξακολουθούν ωστόσο να μας προβληματίζουν οι υγειονομικές συνθήκες αλλά προς το παρόν τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού δεν είναι τόσα ώστε να ανησυχούμε».  «Πιστεύω ότι θα έχουμε σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου», είπε ο κ.Θάνος.

Νούμερο ένα προορισμός για τους Ρουμάνους η Β. Ελλάδα

Στη Ρουμανία το μεγάλο κύμα αναμένεται να αρχίσει να καταφθάνει στη χώρα μας από τον Ιούλιο, με διάρκεια έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης. Την ίδια ώρα, παρατηρείται τριπλασιασμός των μεμονωμένων τουριστών σε σχέση με πέρσι καθώς οι ζητήσεις και οι κρατήσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, όπως επισημαίνει ο κ.Σταφυλάκης ενώ η Ελλάδα και κυρίως η Β. Ελλάδα παραμένει σταθερά νούμερο ένα προορισμός για τους Ρουμάνους. «Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί για να αντιστρέψουμε ένα κλίμα φόβου που καλλιεργείται τόσο στη Ρουμανία, όσο και στη Βουλγαρία που ...οδηγεί τον κόσμο να κάνει διακοπές εντός της χώρας του και να μην βγει στο εξωτερικό", πρόσθεσε ο κ.Σταφυλάκης.

   Οι συνοριακοί σταθμοί

   Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ' εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top