Παρασκευή 20 Απρ 2018 6:02      

Οι αγρότες τίμησαν την μνήμη του Βασίλη Χαρισόπουλου

Τριάντα χρόνια σημειώθηκαν προχθες από την θυσία του αγρότη Βασίλη Χαρισόπουλου τη μνήμη του οποίου τίμησαν χθες ο αγρότες και όχι μόνο της Πιερίας. Στο ίδιο σημείο που έβαλε τέλος στη ζωή του στην πλατεία Ελευθερίας, οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα της θυσίας του παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Το χρονικό

Η αυτοπυρπόληση του Βασίλη Χαρισόπουλου έγινε στις 27 Απριλίου 1987 στην πλατεία της Κατερίνης στη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Πιερίας. Ο 60χρονος αγρότης από την Σφενδάμη, αφού ήπιε δηλητήριο, αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης στα αγροτικά ζητήματα.Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου όμως εξέπνευσε. Στην κασέτα που ηχογράφησε πριν το θάνατό του, ανέφερε ως αιτία για την αυτοκτονία του τα δίκαια της αγροτιάς. Επακόλουθο της αυτοπυρπόλησης ήταν η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους αγρότες στην Πιερία.

 Η εκδήλωση

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης είχε φορτισμένο κλίμα, καθώς ξύπνησε μνήμες , αλλά και θλίψη με τη διαπίστωση ότι τα αιτήματα του Βασίλη Χαρισόπουλου παραμένουν και σήμερα λίγο πολύ τα ίδια.  Λουλούδια στη μνήμη του ηρωικού αγωνιστή κατέθεσαν στο άγαλμα της Ελευθερίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης Γιώργος Χαρισόπουλος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βροντούς Χρήστος Βάγιας, ενώ  γύρω από την πλατεία είχαν παραταχθεί τρακτέρ.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Β. Λαγδάρης, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Δ. Ντούρος, εκ μέρους του δήμου Δίου – Ολύμπου ο Διονύσης Φόλιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης εκ μέρους της αντιπεριφέρειας, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, πρόεδροι των σωματείων συνταξιούχων,   εκπρόσωποι  αγροτικών συλλόγων και φορέων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης

  Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης Γιώργος Χαρισόπουλος  τόνισε χαρακτηριστικά ότι 30 χρόνια μετά  αντί τα αγροτικά θέματα να επιλύονται περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ. «Από τότε μέχρι σήμερα προς τα πού βαδίζει το αγροτικό ζήτημα; Σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρονιά με χρονιά βουλιάζουμε, καταστρεφόμαστε, αφανιζόμαστε. Κάθε χρόνο και χειρότερα, κάθε πέρσι κι καλύτερα. Και βέβαια λα αυτά δεν ήλθαν μόνα τους, δεν ήλθαν λόγω δικής μας ευθύνη, ήλθαν λόγω ανικανότητας των πολιτικών μας να λύσουν τα προβλήματα του μόνου παραγωγικού κλάδου της πατρίδας μας. Αντί της λύσης που περιμένουμε, βλέπουμε κάθε μέρα να φορτώνουν τον κλάδο με βάρη, στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, στις ασφαλιστικές εισφορές, στη φορολογία εισοδήματος, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με τις συντάξεις πείνας».

Αγροτικά Χαρισόπουλος αυτοπυρπόληση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top