Τετάρτη 24 Απρ 2019 22:14      

Οι Έλληνες "ξεκληρίζονται" στην άσφαλτο: 140.000 νεκροί και 350.000 ανάπηροι σε 60 χρόνια

Διπλώματα οδήγησης που χορηγούνται με παρέμβαση βουλευτών, εκατοντάδες θάνατοι και χιλιάδες ανάπηροι από τροχαία. Άθλια οδηγική συμπεριφορά. Από το 2012 εως σήμερα χάθηκαν στους ελληνικούς δρόμους περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι σε παραγωγική ηλικία. 

Δώδεκα στους 100 Έλληνες κινδυνεύουν από σοβαρό ατύχημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Κάθε χρόνο χάνονται 255 παιδιά και νέοι από 0-24 ετών. Πέραν του οικογενειακού και κοινωνικού κόστους, τα τροχαία στοιχίζουν στην χώρα μας 1,7% του ΑΕΠ, δηλαδή τρία δισ. ευρώ.  

Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο στοιχεία που αναδύονται από το 77σέλιδο κείμενο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, αλλά και από τα πρακτικά των συνεδριάσεών της από το 2016 έως και σήμερα. Πρόκειται για συμπεράσματα από τις ομιλίες, καταγγελίες και προτάσεις ειδικών επιστημόνων, εξειδικευμένων φορέων και παθόντων, που περιέγραψαν την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους.  

Εισηγήσεις που στο σύνολό τους έχουν μια κοινή συνισταμένη, πως δεν πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα για παραβιάσεις του ΚΟΚ, τουλάχιστον έως ότου η χώρα μας αποκτήσει ευρωπαϊκή οδηγική κουλτούρα και εντατικοποιήσει τους ελέγχους στους οδικούς άξονες.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι η εισήγηση για τις μειώσεις των προστίμων έγινε λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς οι τροχονόμοι δεν «κόβουν την κλήση», όταν οι παραβάτες οδηγοί τους εξηγούν ότι το πρόστιμα αντιστοιχεί στο μισό μηνιαίο τους μισθό, ενώ σημειώνουν ότι για τον υπολογισμό της έκπτωσης συνεκτιμήθηκε η επικινδυνότητα της παράβασης και το ύψος των αντίστοιχων ποινών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εισήγηση

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου:
 
- Τα πρόστιμα των 1.500 έως 2.000 ευρώ να μειωθούν σε 1.000 ευρώ
               
Παράνομη ανάρτηση ή επικόλληση διαφημιστικών πινακίδων (Έως 1500 και έως 10. 000 εάν γίνει χρήση ανεξίτηλων ουσιών
                   
- Πρόστιμα των 700 € να γίνουν 400 €
               
Στάθμευση εκατέρωθεν οδοστρώματος αυτοκινητοδρόμου, εγκατάσταση καντίνας. Ταξί, Μ.Μ.Μ. ή τουριστικά οχήματα μη εφοδιασμένα με μέτρα παθητικής ασφάλειας των επιβατών.
                   
- Των 400€ να γίνουν 350€          

Κατάληψη τμήματος οδού ή πεζοδρομίου. Κυκλοφορία οχημάτων με μη προβλεπόμενα βάρη ή διαστάσεις (πλην φορτηγών).
 
- Των 300 € να γίνουν 200 €
               
Κυκλοφορία αυτοκινήτου χωρίς και τις δύο νομίμως χορηγημένες και κανονικές πινακίδες. Πινακίδες κυκλοφορίας μη ευκρινώς ορατές, μη αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα ή με μη αντανακλαστικό επί αυτών υλικό. Μη χρήση ζώνης ή κράνους από τον οδηγό (σήμερα είναι 350 ευρώ)              

- Των 200 € και 150 € να γίνουν 100 €
 

Τροχαία ατυχήματα Οδήγηση Αυτοκίνητα Δρόμος Άδεια οδήγησης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top