Δευτέρα 28 Σεπ 2020 20:59      

Οι Φαρμακοποιοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται δίπλα στους πολίτες

Λ.ΚΟΥΙΤΖΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

KAI ΤΟΥΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Είναι από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, μαζί με τους γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς σηκώνουν το βάρος αυτής της πανδημίας που προέκυψε στην ανθρωπότητα. Η συμβολή τους σημαντική. Δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο την περίοδο αυτή ανέδειξαν το λειτούργημά τους, σήκωσαν το βάρος που τους ανήκει και τα κατάφεραν.

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί η στήριξη που προσφέρουν στους πολίτες ψυχολογική και ηθική, που άλλωστε από πάντα δινόταν απλόχερα από τους φαρμακοποιούς της Κατερίνης, και που τώρα βρίσκεται στο ζενίθ συμβάλλοντας στη φροντίδα της υγείας, την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού.

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Λευτέρη Κουιμτζίδη και ζητήσαμε να μας δώσει κάποια στοιχεία για τον κορωνοϊό και παράλληλα τις δικές του απόψεις για την προφύλαξη από τη νόσο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κατ’ αρχήν πείτε μας τι είναι ένας ιός. Τις μέρες αυτές συνυπάρχει μ’ εμάς και δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ανατομία του;

Ο ιός είναι ένας παθογενετικός παράγοντας που δρα μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού. Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί. Ως προς τη δομή του είναι σωματίδια που αποτελούνται από ένα πρωτεϊνικό περίβλημα, μέσα στο οποίο υπάρχει το γενετικό τους υλικό.

Να υποθέσουμε ότι πάντα υπήρχαν οι ιοί και πολλοί κατά καιρούς ήταν επικίνδυνοι, όπως ο ιός της Ισπανικής γρίπης π.χ.

Φυσικά και υπήρχαν ιοί, όπως και πανδημίες. Το 543 μ.Χ είχαν την Πανώλη, μια οξεία λοιμώδη νόσο, μετέπειτα την Χολέρα και την Ισπανική γρίπη. Οι Ιοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που ξεχωρίζει κάποιους από αυτούς είναι ο τρόπος μετάδοσης, και η ταχύτητα εξάπλωσης τους. Στην σημερινή εποχή αυτό που διευκολύνει την ραγδαία μετάδοση των ιών είναι η ευκολία του να ταξιδέψεις από μία χώρα σε μία άλλη.

Ακούμε για διάφορα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν και μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του sars ή άλλων και πόσο αποτελεσματικά έχουν αποδειχτεί, αν έχετε πληροφόρηση βέβαια;

Είναι κατανοητό πως οι επιστήμονες βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση για την αντιμετώπιση του ίου. Βλέπουμε ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν ανακοινωθεί διάφοροι τρόποι ανακούφισης από τον ιό όπως, για παράδειγμα, η λήψη παρακεταμόλης αντί για ιβουπροφαίνη ή κορτιζόνη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μας έχει γνωστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα τους. Ελπίζουμε στα καλύτερα και πιο σύντομα δυνατά αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα πρώτα να μας προφυλάξουν από την επιδημία. Και μετά να βρουν το φάρμακο. Πόσο κοντά είμαστε σ’ αυτό;

Ο δρόμος για την παρασκευή ενός φαρμάκου για τον Covid- 19 είναι μακρύς. Καταξιωμένοι επιστήμονες ασχολούνται με την ανακάλυψη του φαρμάκου, που θα αποτελέσει την λύση του προβλήματος. Παγκοσμίως διεξάγονται μεγάλες έρευνες. Τα προβλήματα δεν περνούν από μόνα τους, πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλιώς μένουν για πάντα προβλήματα. Η επιστημονική κοινότητα σύσσωμη αναζήτα την λύση του προβλήματος.

Υπάρχει μια σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων, και είναι η πιο ανώδυνη δεν έχει σχέση με συνωμοσιολογία δηλαδή, αλλά λένε ότι μπορεί ένας ιός να ξεφύγει από τα χέρια των επιστημόνων κατά την παραγωγή ενός φαρμάκου και να γίνει επικίνδυνος; Είναι τελείως αντιεπιστημονική η ερώτηση αλλά πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Προσωπική μου γνώμη είναι πως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι αρκετά ακραίο. Τα εργαστήρια παραγωγής φαρμάκων τηρούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και ασφάλειας προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους ατυχήματα.

Οι άνθρωποι όταν υπάρχει κίνδυνος αλλάζουν συμπεριφορά. Έχει αυξηθεί η αγορά φαρμάκων αυτή την περίοδο;

Είναι λογικό ο κόσμος να φοβάται και να προβαίνει σε βεβιασμένες κινήσεις, θα τις χαρακτήριζα κινήσεις πανικού. Πέρα από την αγορά των φαρμάκων που συνήθιζαν να προμηθεύονται, έντονη είναι η κινητικότητα σε αγορά παρακεταμόλης. Πέρα από αυτό τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα γάντια, όλα τα υπόλοιπα παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εσείς ως λειτουργοί είστε πάντα κοντά στον άνθρωπο. Πολλές φορές και πριν από το γιατρό αντιμετωπίζετε τον ασθενή. Σήμερα πως είναι αυτή η σχέση καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος;

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στον άνθρωπο ακόμα και αυτές τις δύσκολες μέρες. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, παρ’ όλα αυτά παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε καθημερινά τους πολίτες. Υπάρχουν φαρμακεία ανοιχτά που εξυπηρετούν κόσμο και στο πιο απόμερο χωριό της χώρας μας. Κάποιοι από εμάς ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, με κίνδυνο την ζωή μας βρισκόμαστε δίπλα στο συνάνθρωπο επιτελώντας το λειτούργημα που επιλέξαμε να σπουδάσουμε και εν συνεχεία να υπηρετήσουμε ως επαγγελματίες.

Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, γιατί τα αντισηπτικά φαίνεται να εξαντλούνται και οι μάσκες πωλούνται σε τιμή χρυσού;

Πέρα από τις ελλείψεις φαρμάκων που προϋπήρχαν, δεν έχουν δημιουργηθεί νέες. Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να μην προβαίνει σε υπερβολικές αγορές, για να μην προκύψουν ελλείψεις. Ο ΣΥ.ΦΑ. Πιερίας στηρίζει τα φαρμακεία μας αδιάκοπα. Όσον αφορά, τα αντισηπτικά υπάρχει μικρό απόθεμα, αλλά υπάρχει. Οι μάσκες αποτελούν το μήλον της Έριδος. Ωστόσο, οι τιμές που προμηθευόμαστε τις μάσκες είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν, και αυτό έχει ως απόρροια την αύξηση της τιμής πώλησης.

Τι θα συμβουλεύατε τους κατοίκους της πόλης μας αυτή την περίοδο για την αποφυγή του κινδύνου. Πώς να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι βιταμίνες είναι πιο απαραίτητες τώρα;

Το πρώτο πράγμα που ζητάμε από τους κατοίκους της πόλης μας είναι να ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ! Έτσι θα προφυλάξουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους γύρω τους. Είναι απλό και εύκολο, μείνετε σπίτι και περάστε χρόνο με την οικογένεια σας, κάποιοι από εμάς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πέρα από αυτό, θωρακίστε τον οργανισμό σας, κοιμηθείτε καλά, τραφείτε σωστά και φυσικά οι βιταμίνες βοηθούν στο να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους κατοίκους της Πιερίας, αυτή τη στιγμή. Που να στραφούν αναζητώντας μια ελπίδα;

Με αισιοδοξία, προσοχή και πειθαρχώντας σε όλες τις οδηγίες που μας δίνει η πολιτεία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Κι αν η ελπίδα χάνεται στο τέλος της ημέρας, το επόμενο πρωί να ξαναγεννιέται δυνατότερη.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top