Κυριακή 5 Ιουλ 2020 0:09      

Οι μαθητές του 13ου Δημοτικού ανακάλυψαν τη νεότερη τοπική ιστορία

Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες μια πρωτότυπη έκθεση που οργανώθηκε από τους μαθητές των Ε1, ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων και τους/τις εκπ/κους τους Παπαδάκη Αλίκη, Λιμπανοβνού Μαρία και Κουτσούμπα Κων/νο. Η έκθεση είχε σαν σκοπό να προβάλει την πολιτισμική ζωή της πόλης της Κατερίνης από τη δεκαετία του '50 μέχρι τη δεκαετία του '90. 

Αφορμή για την έκθεση αποτέλεσε η παρακολούθηση από τους συγκεκριμένους μαθητές του προγράμματος των ΓΑΚ (Γενικών Αρχείων του Κράτους) Ν. Πιερίας με θέμα: «Ανακαλύπτουμε την καθημερινή ζωή στην Κατερίνη των νεότερων χρόνων». Οι μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων επιδόθηκαν σε έναν αγώνα συλλογής και παρουσίασης έργων και αντικειμένων που είχαν σχέση με την καθημερινή ζωή των Κατερινιωτών. 

Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια που κράτησε αρκετό καιρό διαπιστώθηκε ότι όταν η γνώση προσεγγίζεται με εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας οι οποίες έχουν βιωματικό χαρακτήρα και ξεφεύγουν από τα στενά όρια του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος τότε μετατρέπονται σε εξαιρετικά διδακτικά εργαλεία στα χέρια του εκπαιδευτικού. Έτσι με τη διδασκαλία του μαθήματος της τοπικής ιστορίας και μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές κατάφεραν να οικοδομήσουν τη γνώση με βιωματικό τρόπο και απέκτησαν μια μοναδική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. 

Πέρα από την κατάκτηση της γνώσης, απέκτησαν κοινωνικές δεξιότητες, ιστορική συνείδηση και υιοθέτησαν νέες αξίες, στάσεις και συμπεριφορές τόσο ως προς το φυσικό, όσο και ως προς το ανθρωπογενές κοντινό τους περιβάλλον. Κατανόησαν ότι αποτελούν συνέχεια του παρελθόντος και όσα απολαμβάνουν σήμερα είναι προσπάθεια των παππούδων τους.  

13ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Ιστοριά Παλιά αντικείμενα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top