Κυριακή 25 Οκτ 2020 18:14      

Οι Πιεριείς εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τη συγκέντρωση των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σε  συνέντευξη τύπου προχώρησε  το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας και το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δυνάμεών μας για τη συγκέντρωση των συνδικάτων το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 6:30 στην πλατεία ΧΑΝΘ. Με σύνθημά μας Πληρώσαμε πολλά, Δε θα πληρώσουμε ξανά, καλούμε σε συντονισμό και οργάνωση της πάλης μας.

Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Η ανησυχία των εργαζομένων μπροστά στα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, η αγωνία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών που σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία με 25αρια τμήματα, χρειάζεται να γίνει οργανωμένη δύναμη και να εκφραστεί συλλογικά, μέσα από τα σωματεία, φορείς και συλλόγους γονέων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι αμείλικτη. Στο όνομα του να διαφυλαχτούν τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών, έχει επιδοθεί, με αφορμή την πανδημία, σε σωρεία αντεργατικών ΠΝΠ, ως δήθεν έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ακούμε ότι η ΝΔ κάνει ότι καλύτερο μπορεί και από την άλλη να πετάει το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στη νεολαία και το λαό γενικότερα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να θωρακίσει με κάθε τρόπο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου έδωσε διαπιστευτήρια επ’ αυτού όταν πήρε απόφαση να ανοίξει τα σύνορα, κάνοντας δειγματοληπτικά τεστ. Όταν υλοποίησε κατά γράμμα την απαίτηση των αεροπορικών εταιριών για πτήσεις με 100% πληρότητα. Όταν τα πλοία δεν πέφτανε κάτω από 85% πληρότητα και τα αστικά λεωφορεία κινούνταν με ανθρώπους στοιβαγμένους σαν σαρδέλες. Όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό και συνολικά στους εργασιακούς χώρους γινόντουσαν λάστιχο.

Η πείρα που μαζεύτηκε όλο αυτό το διάστημα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Η κυβέρνηση τζογάρει την υγεία του λαού για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Η υγεία των εργαζομένων και ένα ένα τα εργασιακά μας δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό της ανάκαμψης των επιχειρήσεων. Η εικόνα που έρχεται από τους χώρους δουλειάς στην Κατερίνη, επιβεβαιώνει τη συνολική εικόνα.

Σήμερα, 6 μήνες αφού εμφανίστηκε ο κορονοϊός, οι εργαζόμενοι στα ταμεία των σ/μ δουλεύουν χωρίς τζάμι προστασίας, χωρίς επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, πολλές φορές μάλιστα με ακατάλληλα ΜΑΠ. Εργαζόμενοι στον τουρισμό είτε έμειναν άνεργοι λόγω του ότι η φετινή σεζόν ήταν συρρικνωμένη, είτε βγήκαν σε αναστολή περιμένοντας πότε θα πάρουν το 500ρικο. Εργαζόμενοι στον επισιτισμό, κάτω από την πίεση υποχρεώθηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση, προκειμένου να υπογράψουν νέα σύμβαση χωρίς τα «βαρίδια» περασμένων ετών.

Σε διαλογητήριο στα Γιαννιτσά, όπου δουλεύει αρκετός κόσμος και από την Κατερίνη, ενώ την προηγούμενη βδομάδα εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, η επιχείρηση δεν τήρησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνέχισε να πηγαινοφέρνει τους εργαζόμενους στοιβαγμένους στο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά άμεσα μετάδοση του ιού. Επιχείρηση στον κλάδο του μετάλλου υποχρέωσε τους εργαζόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, προφανώς με εκ περιτροπής εργασία και μέχρι και 20% μείωση στο μισθό. Επιχείρηση στον ίδιο κλάδο υποχρέωσε τους εργαζόμενους να προμηθεύονται μόνοι τους αντισηπτικό. Καθαρίστριες από τις δομές ψυχικής υγείας μετακινούνται για τις ανάγκες καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης η κατάσταση είναι έκρυθμη, αφού ακόμα και πριν την πανδημία υπήρχαν τραγικές ελλείψεις υγειονομικό προσωπικό, πόσο μάλλον τώρα που ενώ είναι νοσοκομείο αναφοράς υπολείπεται σε βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως για παράδειγμα ενδοκρινολόγος ή για να κλείσει κανείς ραντεβού με παθολόγο θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον 1 μήνας.

Στο Κέντρο Υγείας Κατερίνης (πρώην ΙΚΑ) υπάρχουν μόλις 4 γιατροί από 50 που υπήρχαν το 2014. Στο Δήμο Κατερίνης οι 96 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και οι 19 μερικής απασχόλησης καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων του Δήμου.  

Αυτό είναι ένα μόλις δείγμα για το πώς η κυβέρνηση και οι εργοδότες μπροστά στην αύξηση των τζίρων υπολογίζουν ως κόστος τα όποια μέτρα αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, πόσο μάλλον του εισοδήματος τους.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία είναι η αιτία που ξεσαλώνει η μεγαλοεργοδοσία. Μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι μια αφορμή για να επισπεύσει η κυβέρνηση μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, πάγιες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε καραντινά, θα κληθούν να εργαστούν απλήρωτες υπερωρίες στο όνομα του «βάζουμε πλάτη για το καλό της επιχείρησης». Αξιοποιούν την πανδημία, χτυπώντας τη σταθερή και μόνιμη εργασία.

Σε όλη την Ευρώπη, ΕΕ και κυβερνήσεις «τρέχουν» το αντεργατικό πρόγραμμα SURE, δηλαδή νέα δάνεια στα κράτη - μέλη, ζεστό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Χρήματα τα οποία σε τελική ανάλυση, θα φορτωθούν και πάλι στους εργαζόμενους και το λαό με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και επιπλέον, ήδη αυτό το πρόγραμμα αξιοποιείται για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας», της δουλειάς - «λάστιχο», με μισθούς πείνας.

Συνεπώς και από αυτό εδώ το βήμα απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που έχει μπουχτίσει από τη σαπίλα του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, να κάνει το βήμα και να βγει μπροστά μαζί με τις υγιείς δυνάμεις του εργατικού κινήματος, έτσι ώστε από καλύτερες θέσεις να παλέψουμε για ανάκτηση όλων των απωλειών για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη αλλά και η ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

 

Μαζί με τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα που δεν κατεβάζουν ρολά, που δεν βάζουν τη συνδικαλιστική τους δράση σε καραντίνα, ούτε κρύβονται πίσω από κλειδωμένες πόρτες, να προτάξουμε τα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία θα γίνουν αντικείμενο πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς. Διότι το ΣΙΥΝΠ και οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος, ακόμα και τώρα, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, δεν το βάλαμε κάτω. Βρεθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων, αναδείξαμε προβλήματα, κάναμε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Σε αντίθεση με τη διοίκηση του ΕΚΚ που αρέσκεται στο να τραβολογάει εργαζόμενους και συνδικαλιστές στα δικαστήρια, σπαταλώντας αλόγιστα τις συνδρομές των σωματείων-μελών για δικαστικά έξοδα.

Να συγκροτήσουμε το δικό μας σχέδιο λαϊκής αντεπίθεσης. Να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στα μυαλά και τις καρδιές για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Μια πρώτη απάντηση να δώσουμε το Σάββατο 12/9 στη διαδήλωση των σωματείων στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας. Λεωφορεία και αυτοκίνητα θα αναχωρήσουν από το Λιτόχωρο στις 3:30μμ και την κεντρική πλατεία της Κατερίνης στις 4μμ.

 

 

 

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top