Κυριακή 29 Νοε 2020 0:48      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης, η περίπτωση της Πιερίας»

Μητροπολίτες από πολλές περιοχές ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, άνθρωποι του τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας,  αλλά και πολιτικοί, αναμένεται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Β΄ Πανελληνίου Συνεδρίου προσκυνηματικών περιηγήσεων που θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ποσειδών Παλλάς  στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Το συνέδριο έχει τίτλο «οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής  ανάπτυξης. Η περίπτωση τα Πιερίας».  Και διοργανώνεται από το Συνοδικό Γραφείο προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού

Όπως επεσήμανε ο Μητροπολίτης Κίτρους  Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος υπάρχει έντονο  ενδιαφέρον διεθνές για τον θεματικό τουρισμό, γιατί αυτός δημιουργεί δεδομένα ανάπτυξης που δεν αφορούν  μόνο τον οικονομικό τομέα αλλά και τον πνευματικό τομέα.  «Είναι αλήθεια ότι η Πιερία δεν είναι στην πρώτη γραμμή των θρησκευτικών τουρισμών στην Ελλάδα. Όμως η παράδοση του τόπου μας είναι τέτοια που μας υποχρεώνει αν μη τι άλλο να προβάλλουμε την ιστορία και τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής μας. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλα προσκυνήματα όπως το Άγιο Όρος,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Άλλωστε η μικρή εμπειρία μας τα δυο τελευταία χρόνια για την λειτουργική εξυπηρέτηση των σέρβων και άλλων ξένων προσκυνητών στην Πιερία, έδειξε ότι υπάρχει ένα πολύ ζωηρό ενδιαφέρον των τουριστών να επισκεφτούν μοναστήρια ή εκκλησίες  που υπάρχουν στην περιοχή μας».

Ανάδειξη προσκυνημάτων που δεν είναι γνωστά

Το συνέδριο θα έχει διάφορες θεματικές ενότητες  θρησκευτικού, επιχειρηματικού, τουριστικού περιεχομένου και θα υπάρχει και μια θεματική ενότητα για την ανάδειξη των προσκυνημάτων της Πιερίας και ιδιαίτερα αυτών που δεν είναι γνωστά.  «Στην Πιερία δεν αξίζει να σταματήσει κάποιος μόνο για να κάνει μπάνιο στη θάλασσα ή ορειβασία στον Όλυμπο,  αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτά. Εκτός από τα προσκυνήματα που είναι ήδη γνωστά όπως ο Άγιος Διονύσιος στον Όλυμπο, ο Όσιος Εφραίμ στην Κονταριώτισσας, ο Άγιος Αθανάσιος στον Κολινδρό, εμείς θα αναδείξουμε και άλλα προσκυνήματα που είναι ίδιας σημασίας αλλά δεν είναι τόσο γνωστά, όπως είναι τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Πύδνας από όπου απέπλευσε ο Απόστολος Παύλος κατά τη Β Ιεραποστολική του περιοδεία, στην Άνω Μηλιά το σημείο κηρύγματος του Κόσμα του Αιτωλού με το δένδρο και το σταυρό τον μεταλλικό που μέχρι σήμερα σώζεται από την εποχή εκείνη. Λόγω του κομβικού σημείου της γεωγραφικής θέσεως της Πιερίας επί της εθνικής οδού, μπορεί η Πιερία να αποτελέσει το επίκεντρο δικτύων προσκυνημάτων» κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Μητροπολίτες τουριστική ανάπτυξη προσκυνηματικές περιηγήσεις Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top