Πέμπτη 22 Αυγ 2019 1:13      

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

 Τον δύσκολο γρίφο των τουρκικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, και της στάσης που θα κρατήσει η Αγκυρα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, προσπαθούν να κωδικοποιήσουν από χθες πολιτικοί και αναλυτές στην Ελλάδα.

Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο και να είναι θέμα χρόνου ένα «θερμό» επεισόδιο, είτε σκόπιμο είτε από «ατύχημα», η Αθήνα θα βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό προσπαθώντας να κωδικοποιήσει τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις εκλογές 

Καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι το μυστικό που θα κρίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα, κρύβεται στους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τις κάλπες.

Αν και θεωρούν σίγουρη τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν ότι θα μετρήσει το ποσοστό που θα πάρει αλλά και κατά πόσο η αντιπολίτευση θα εμφανιστεί ισχυρή παίζοντας το χαρτί της Μεράλ Ασκενέρ και του κόμματος IYI (Καλό Κόμμα). Εκτός κι αν υπάρξει αποκλεισμός του κόμματος με δικαστική απόφαση, κάτι που συζητείται εντόνως τις τελευταίες ώρες στη χώρα.

Εν πάση περιπτώσει η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να κωδικοποίησει κυρίως τις κινήσεις του Ερντογάν.
Ως μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο έγινε γιατί ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποφασίσει εδώ και καιρό τις εκλογές.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ 

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 30 Μαρτίου ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε πει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα περάσουν αναταράξεις το επόμενο δίμηνο, μέχρι να εκλεγεί ο Ερντογάν. Εμφανιζόταν δηλαδή να προαναγγέλλει τις εκλογές και να συνδέει τις κάλπες με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» με τις ΗΠΑ.

Εκλογικές… αναταράξεις

Μια πρώτη ανάγνωση λέει ότι το επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν νέες αναταράξεις με την Τουρκία αλλά όχι σε επίπεδο θερμού επεισοδίου. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν ποντάρει και στον τουρισμό για βελτίωση της τουρκικής οικονομίας. Βεβαίως, θα τον συνέφερε, λένε αναλυτές να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, με τη λήξη της σεζόν, όμως, οι πιέσεις που ασκούνται σε πολιτικό επίπεδο είναι πολλές.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει προκλήσεις που θα εντάσσονται στον προεκλογικό λόγο του Ερντογάν και των αντιπάλων του. Υπό προϋποθέσεις, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα αφού σε μια παρατεταμμένη προεκλογική περίοδο θα διατηρούνταν οι εντάσεις στο Αιγαίο.

Προεκλογικό «χάρτι»

Σε μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού η Ελλάδα και το Αιγαίο «πουλάνε» και το χαρτί αυτό δεν θέλει να το χάσει το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας. O Ερντογάν και οι ακραίοι πολιτικοί κύκλοι σερβίρουν εθνικισμό στο «βαθύ κράτος» προσφέροντάς του π.χ. ένα όραμα για αλλαγή των συνόρων προς τη Συρία ή και προς το Αιγαίο.

 

Πολιτικές εξελίξεις Τουρκία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top