Τετάρτη 20 Φεβ 2019 8:10      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι «Σταυραετοί» της Πιερίας τίμησαν τη μνήμη των Αγίων 4 Νεομαρτύρων

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί» γιόρτασε τη μνήμη των Αγίων 4 Νεομαρτύρων. Στην θεία λειτουργία παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του Συλλόγου και κάτοικοι της περιοχής.  Προς τους εκκλησιαζομένους μίλησε και αναφέρθηκε στο ιστορικό της μαρτυρίας τους η Κατερίνα Καπετανάκη εκπαιδευτικός. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο χωριό Μέλαμπες  της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, γεννήθηκαν οι Άγιοι Τέσσερις Νεομάρτυρες. 

Τα ονόματά τους ήταν Αγγελής, Μανουήλ που ήταν βιολογικά αδέλφια, υιοί του Ιωάννη Ρετζέπη, Γεώργιος υιός του Κωνσταντίνου Ρετζέπη και Νικόλαος, υιός του Ιωάννη Ρετζέπη εξάδελφου του προαναφερθέντα. 

 Ήταν έγγαμοι, ενάρετοι στο βίο και οι πρόγονοί τους ήταν  Κρυπτοχριαστιανοί.  Οι Τούρκοι είχαν κάψει επτά φορές το χωριό τους και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν πίστη στο Ισλάμ.  Με αυτό τον τρόπο οι επιδρομές σταμάτησαν και το χωριό ξανακτίστηκε. 

Οι κάτοικοι όμως ποτέ δεν έπαψαν να είναι χριστιανοί, να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε απόμακρα μέρη και να βαπτίζουν τα παιδιά τους. Οι 4 Νεομάρτυες όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821 πήραν τα όπλα ενάντια στους βάρβαρους Τούρκους και πολέμησαν γενναία υπέρ πίστεως και πατρίδας.  Όμως ως γνωστόν το 1824 η επανάσταση στην Κρήτη κατεστάλη με τη σύμπραξη των Αιγυπτιακών στρατευμάτων. 

Έτσι η Τουρκική κυριαρχία επανήλθε στο νησί, οι Τούρκοι συνέλαβαν όλους τους επαναστάτες και υποκινητές της επανάστασης, ανάμεσα τους και τους 4 Νεομάρτυτες τους οποίους οδήγησαν δεμένους στον Μεχμέτ Πασά του Ρεθύμνου. 

Ο Πασάς αρχικά με υποσχέσεις και στη συνέχεια με απειλές, βασανισμούς, φυλακίσεις προσπάθησε να τους πείσει να ασπαστούν το Μωαμεθανισμό.  Οι Άγιοι όμως με παρουσία και γενναιότητα απάντησαν: «Εμείς χριστιανοί γεννηθήκαμε και χριστιανοί θα αποθάνουμε». 

Ο Μεχμέτ Πασάς αμέσως διέταξε τον αποκεφαλισμό τους στη θέση Μεγάλη Πόρτα στο κέντρο του Ρεθύμνου στις 28 Οκτωβρίου . Εκεί έκαναν την ομολογία τους και κέρδισαν το στεφάνι του Μάρτυρα και την αιώνια ζωή. 

Τα άγια σώματά τους έμειναν άταφα για 3 ημέρες και σύμφωνα με μαρτυρίες τη νύχτα ανέδυαν φως, ορατό τόσο από τους χριστιανούς όσο και από τους Τούρκους. Τα Άγια σώματά τους ενταφιάστηκαν από τους Γεώργιο Λαγό και Αντώνιο Πουρδούνη δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Περιβόλια, σημείο στο οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα ο τάφος τους. Το 1827 όμως μετά την εκταφή τους τα Άγια Λείψανα τους φυλάχτηκαν στη Μονή Αρκαδίου, ενώ οι τίμιες κάρες τους στο Ρέθυμνο. 

Σήμερα Ιερά Λείψανα των Αγίων έχουν μεταφερθεί σε πλείστους Ιερούς Ναούς της Κρήτης και της Ελλάδας προς Αγιασμό και Ευλογία. 

Αξίζει να αναφέρουμε κάποια θαύματα των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων από την πρώτη κιόλας ημέρα της κοιμήσεως τους. 

Πρώτο είναι το θαύμα με το φως που φαινόταν πάνω στα λείψανα των Αγίων στο τόπο αποκεφαλισμού τους. 
Δεύτερο θαύμα έγινε με το αίμα τους, στο μαχαίρι του Δήμιου. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Δήμιος επιστρέφοντας σπίτι του, σκούπισε το μαχαίρι από το αίμα των Αγίων με ένα πανί και πήγε στο καφενείο. Η μητέρα του που ήταν τυφλή σηκώθηκε να πλυθεί και χωρίς να το ξέρει πήρε το αιματοβαμμένο πανί να σκουπιστεί. Αμέσως βρήκε το φως της. Γυρίζοντας ο Δήμιος από το καφενείο είδε το θαύμα και της ομολόγησε ότι πάνω στο πανί υπήρχε το αίμα των 4 Χριστιανών ομολογητών του Χριστού που αποκεφαλίστηκαν για την πίστη τους. 

Το μαχαίρι αυτό που έκοψε τις Τίμιες κεφαλές των Αγίων βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο της Σπλάντζια στα Χανιά. 

Οι Νεομάρτυρες καταξιώθηκαν στη συνείδηση του λαού ως Άγιοι από την πρώτη στιγμή του μαρτυρικού  θανάτου τους. 
Την ευλογία τους να έχουμε. 

Κρήτη Σύλλογο Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί»

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top