Παρασκευή 14 Αυγ 2020 4:48      

ΟΗΕ: Εφτά εκατομμύρια θανάτους προκαλεί ετησίως η ατμοσφαιρική ρύπανση

Την ανάγκη μιας άμεσης και δραστικής αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων και να αποτραπεί η περαιτέρω ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά και η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, που συνιστούν απειλή για την δημόσια υγεία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις, υπογράμμισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως και προειδοποίησε: «Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής είναι η μάχη, που εμείς οι άνθρωποι οφείλουμε να νικήσουμε».

Όπως είπε υπάρχουν λύσεις. Ο ίδιος ζήτησε την φορολόγηση της ρύπανσης και προγράμματα επιδοτήσεων, που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Οι κατασκευές νέων εργοστασίων άνθρακα θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν τόνισε.

Το 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία έθετε το πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Γκουτέρες προειδοποίησε πως ακόμη και αυτές οι δράσεις, που συμφωνήθηκαν, ενδεχομένως να μην είναι τελικά αρκετές.

Παράλληλα υπενθύμισε την πρόσφατη μελέτη, που έδειξε ότι 1 εκατομμύρια είδη στον πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικό, όπου είδε «από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης».

«Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους» κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ» κατέληξε.

OHE

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top