Δευτέρα 22 Απρ 2019 18:41      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλα ανοικτά για, χρέος

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όλα ανοικτά για, χρέος,
προληπτική γραμμή,
«καθαρή» έξοδο
Ανοικτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης του, αφήνει το Δ.Ν.Τ
Επιμένει στην προληπτική γραμμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Νέος πόλεμος ΔΝΤ με Βερολίνο και στη μέση την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία. Με ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν έκλεισε ταχύτερα τα προαπαιτούμενα, δημιουργείται πλέον ένα κλίμα αναβολής της διαδικασίας για ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο η προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία η κυβέρνηση δε δέχεται για επικοινωνιακούς λόγους επιμένοντας στην «καθαρή» έξοδο και αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη δανειοδότηση με επιτόκιο άνω του 4% και χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του χρέους.
Αυστηρό μήνυμα EWG
Χθες το EuroWorking Group (EWG) και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις ώστε στις 24 Μαίου να υπάρξει τεχνική συμφωνία της τέταρτης αξιολόγησης.
Η συνεδρίαση του ΕWG, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.
ΔΝΤ- Γερμανία
Και οι πολιτικές αποφάσεις θα περάσουν μέσα από τη διελκυστίνδα ΔΝΤ και Γερμανίας. Το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς καθώς ήταν σύμμαχος στην ελάφρυνση του χρέους χωρίς όρους.
Όμως, η Γερμανία ζητά αυστηρή επιτήρηση και ελάφρυνση υπό όρους και προϋποθέσεις. Ζητά να υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.
Κάτι που δεν αποδέχεται το ΔΝΤ και πιθανότατα να αποχωρήσει.
Προληπτική γραμμή
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η ΕΚΤ να θυμίσει ότι είναι υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, μια πρόταση που έχει κάνει και ο Γ. Στουρνάρας και που απορρίπτει κατηγορηματική η κυβέρνηση.
Κατά την άποψη της ΕΚΤ, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΚΤ Φρανσέσκο Ντρούντι , ένα ισχυρό προληπτικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές, ενώ παράλληλα θα άνοιγε τον δρόμο για ταχύτερη πλήρη άρση των capital controls, διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντρούντι επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ΕΚΤ ότι η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα «εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές Αρχές».
Η κυβέρνηση
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες κατηγορηματικά και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το τρίτο Μνημόνιο και η οποία λήγει μαζί με το τρίτο πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.
Ο Ευ. Τσακαλώτος
Ο έλληνας υπουργός οικονομικών παραδέχεται ότι «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».
Στα ύψη ξανά τα επιτόκια
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη ανησυχία για την οικονομία και η αδυναμία να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να βρεθεί λύση για το χρέος, έχουν ανεβάσει ξανά τα επιτόκια, καθιστώντας απαγορευτικές τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.

Χρέος Οικονομία μαύρα σύννεφα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top