Δευτέρα 25 Μάιος 2020 17:34      

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έργου REACT για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών

Εποικοδομητικός διάλογος, αποτελεσματική συνεργασία και χρήσιμα συμπεράσματα συνέθεσαν το τρίπτυχο επιτυχίας του διήμερου κύκλου εργασιών της διακρατικής συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου REACT, η οποία φιλοξενήθηκε το διήμερο 19 & 20 Απριλίου στο Δημαρχείο Κατερίνης.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ως εταίρος στο έργο REACT, το οποίο συνιστά ουσιαστικά ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων, που συνεργάζονται εναντίον του αποκλεισμού λόγω εθνικότητας και υποστηρίζουν την νέα ‘’Ευρωπαϊκή ατζέντα Μετανάστευσης’’ (2015).

Ο  δήμαρχος Κατερίνης

Όπως  χαρακτηριστικά δήλωσε με αφορμή τη διεξαγωγή των εργασιών στην Κατερίνη, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης: «Ανταποκριθήκαμε άμεσα, συντονισμένα και με τη δέουσα σοβαρότητα στο μεταναστευτικό ζήτημα, αποσπώντας θετικά σχόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά με την συνέργεια και των πολιτών τις προκλήσεις που απαιτούν οι συγκυρίες αφενός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και αφετέρου για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

Η έναρξη των εργασιών

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ παρουσιάστηκε η ατζέντα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες, και δόθηκαν χρήσιμες οργανωτικές πληροφορίες από τον δημοτικό σύμβουλο Κατερίνης Νικόλαο Κατανά και την Κατερίνα Πόδα . Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ANCI ABRUZZO (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Περιφέρειας ABRUZZO Ιταλίας, leader του REACT), Luciano Antonio Lapenna μίλησε για τους στόχους του προγράμματος, ενώ ανέλυσε τις νέες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ιταλία.

Εισηγητές και θεματολογία

Στη διάρκεια του διημέρου έγιναν εισηγήσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τις πολιτικές και πρακτικές μετανάστευσης στην Ελλάδα, την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, τη μετανάστευση στην ελληνική πραγματικότητα, την ενσωμάτωση και επιμόρφωση των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών, τoυ έργου διαχείρισης και στήριξης προσφύγων και αδύναμων οικογενειών  κ.α. οι οποίοι παρουσίασαν με αριθμητικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό το έργο που επιτελεί το συγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Η εκπαίδευση των προσφύγων στην Κατερίνη

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στην Κατερίνη μίλησε η δημοτική σύμβουλος Γνωσούλα Χαϊλατζίδου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «..για τα προσφυγόπουλα  που διαμένουν στο ΚΦΠ  της Κ. Μηλιάς ισχύει το  πρόγραμμα ΔΥΕΠ  για  παιδιά από 5-15 χρονών. Ειδικότερα, λειτουργεί  νηπιαγωγείο μέσα στη δομή για τα παιδιά 4 και 5 χρόνων, ενώ τα παιδιά 6-12 ετών πηγαίνουν σε ΔΥΕΠ  στο δημοτικό  σχολείο  του χωριού. Τα παιδιά 12-15 πηγαίνουν σε ΔΥΕΠ  στο γυμνάσιο της Κ. Μηλιάς τις ίδιες ώρες και με  τα ίδια διδακτικά αντικείμενα. Τέλος, για  τα  παιδιά που θέλουν να  φοιτήσουν στο λύκειο,  δηλαδή  παιδιά  15-18 ετών  υπάρχει η  δυνατότητα (και ήδη  φοιτούν  κάποια παιδιά), να εγγραφούν σε  ένα  λύκειο της Κατερίνης.

Τα παιδιά των οικογενειών που διαμένουν στην πόλη της Κατερίνης  φοιτούν κανονικά  στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της  πόλης. Για τα παιδιά ηλικίας 15-18 δίνεται η δυνατότητα  να φοιτήσουν σε  ΕΠΑΛ  όπου ιδρύθηκε ΤΥ. Επίσης, στο ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο Κατερίνης, όπως και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κατερίνης μετά από διάγνωση ειδικής επιστημονικής και παιδαγωγικής  επιτροπής, φοιτούν παιδιά  με  ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες».

Επίσκεψη στη Δομή των προσφύγων

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Δομή Προσφύγων Κάτω Μηλιάς, την οποία διαχειρίζεται η ADRA Deutschland, μέλη της οποίας ξενάγησαν την αποστολή, ενημέρωσαν  για τις πρακτικές διαχείρισης και το έργο που επιτελεί και έγινε γόνιμος διάλογος με ανταλλαγή απόψεων και ερωτήσεων που τέθηκαν και αφορούσαν κυρίως την ιδιαιτερότητα του Ελληνικού και του τοπικού ζητήματος.

Οι συμμετέχοντες

Στις εργασίες της διακρατικής συνάντησης εκτός από τον Δήμο Κατερίνης συμμετείχαν 19 εκπρόσωποι της ANCI ABRUZZO (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Περιφέρειας ABRUZZO Ιταλίας), του Δήμου του Wattrelos (Γαλλία), των Δήμων  Gornja Rijeka και Breznicki Hum (Κροατία), του Δήμου  Δυρραχίου (Αλβανία), καθώς και φορέων υποστήριξης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ΜΚΟ) από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Αλβανία.

Παρόντες από τον Δήμο Κατερίνης ήταν επίσης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλλιόπη Μπατάλα – Τζουμέρκα, τα μέλη της ομάδας έργου του REACT Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, η κα Δήμητρα Περδίκη κ.α. υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στις εργασίες έλαβαν μέρος, εκπρόσωποι των μελών της  διευρυμένης Τοπικής Ομάδας του REACT και συγκεκριμένα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ», η ΜΚΟ ADRA DEUTCHLAND, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σέρβικου συμπληρωματικού Σχολείου «Άγιος Σάββας», οι Πολιτικές νεολαίες των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας κ.α.

Εργασίες REACT Πρόσφυγες Μετανάστες

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top