Τρίτη 16 Ιουλ 2019 3:13      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ: Ξεκινούν οι μαθητικές εκδηλώσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην Ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον θα πραγματοποιηθεί και φέτος  η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου, από τις 15  έως και 26  Σεπτεμβρίου . Η δράση με τίτλο: Σκηνικοί Αγώνες: «Ολύμπια τα εν Δίω» αποτελεί αναβίωση των αγώνων που τελούνταν στο αρχαίο θέατρο του Δίου, επί εννέα ημέρες, προς τιμή των Μουσών.
Για την  Διεθνή Μαθητική Συνάντηση που αποτελεί  μια ευκαιρία συνάντησης μαθητών και αναδεικνύει  την τέχνη και τον πολιτισμό ως κοινό σημείο αναφοράς όλων των λαών και των πολιτισμών, αναφέρθηκαν οι διοργανωτές, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Θανάσης Μπίντας,  η  υπεύθυνη του γραφείου Καινοτόμων δράσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μιράντα  Παπά, η βουλεύτρια Μπέττυ Σκούφα, , και ο  Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καζταρίδης. 

Φορέας Πολιτισμού  
 Η αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλουν για την επιτυχία των Ολύμπιων εν Δίω. Τόνισε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Νομό Πιερίας, αποτελεί πλέον φορέα πολιτισμού, που μέσα από τον εκπαιδευτικό του ρόλο προάγει και τα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και τον τουρισμό.  Πέρα από την ηθική και διοικητική υποστήριξη υπάρχει και η οικονομική αρωγή για τη συντέλεση της διοργάνωσης, ανέφερε η κα Μαυρίδου. Η  αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους εθελοντές, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και φοιτητές και τους χορηγούς, που συμβάλλουν κι αυτοί με τον τρόπο τους στην επιτυχία της διοργάνωσης. Κλείνοντας, κάλεσε όλους τους κατοίκους να παρακολουθήσουν τα δρώμενα των Ολύμπίων εν Δίω. 

«Άνθρωποι με όραμα και μεράκι»
Το λόγο έλαβε στη συνέχεια η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Μπέτυ Σκούφα και τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για τον αξιόλογο ρόλο στον πολιτισμό, αλλά και τον τουρισμό που έχουν τα Ολύμπια εν Δίω. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή στήριξαν ενεργά τη διοργάνωση. Με ετήσια οικονομική ενίσχυση και με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του ΚΑΥΥ στη Λεπτοκαρυά, σημείωσε.  Συνεχάρη τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γραφείο Καινοτόμων δράσεων και τον πρόεδρο της διοργάνωσης, που στηρίζουν κάθε προσπάθεια. Μόνο με ανθρώπους με τέτοιο όραμα, μεράκι και πάθος, συνέχισε η κα.Σκούφα, μπορούν τέτοια έργα σημαντικά για τον τόπο να υλοποιούνται.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.  Καζταρίδης δήλωσε, τόνισε πως μετά από επτά χρόνια που  πραγματοποιούνται τα Ολύμπια εν Δίω ,  συσσωρεύσαμε πείρα, εμπειρίες και κάθε χρόνο όλο και καλύτερα υλοποιούμε αυτό το σχέδιο. Ο θεσμός έχει αποκτήσει θεμέλια, ρίζες και πλέον έχει βγάλει φτερά, είπε. 
Τόνισε τη συμβολή των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών και φοιτητών, που από πολλά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου συμμετέχουν στη διοργάνωση. Θεωρούν μεγάλη τιμή όσων συμμετέχουν και παίζουν στο θέατρο του Δίου κάτω από τη σκιά του Ολύμπου. Η εκπαιδευτική σημασία του θεσμού είναι τεράστια και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επεσήμανε.

Η στήριξη των φορέων 
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μπίντας στάθηκε στη στήριξη της κα.  Μαυρίδου για τη στέγαση των Ολύμπιων εν Δίω στο κτίριο της αντιπεριφέρειας και στο γραφείο των Καινοτόμων Δράσεων. Ευχαρίστησε προσωπικά τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.  Καζταρίδη, την κα  Σκούφα και όλους τους εθελοντές που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης, και εξέφρασε το όραμά του, ώστε τα Ολύμπια εν Δίω να γίνουν πλέον ένας διεθνής θεσμός.

400 σχολεία έκαναν αίτηση

Η κα  Μυράντα Παπά, επικεφαλής της ομάδας Καινοτόμων Δράσεων, τόνισε πως η φετινή χρονιά καταγράφει ένα ρεκόρ αιτήσεων, όπου πάνω από τετρακόσια σχολεία πραγματοποίησαν αίτηση για τη συμμετοχή τους στα Ολύμπια εν Δίω. Στη φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος είκοσι δύο σχολεία από την Ελλάδα, δήλωσε η κα  Παπά και τέσσερα από το εξωτερικό. Κύπρο, FYROM, Ουγγαρία, Κροατία και Ιράν. Επίσης τα Ολύμπια εν Δίω συμπράττουν σε μια διαφεστιβαλική δράση, κωφοί και ακούοντες εν δράση, όπου είναι το έκτο φεστιβάλ που συμβαίνει. Όπως τόνισε η κα  Παπά μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει 13.500 μαθητές και φοιτητές, που θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα των Ολύμπιων εν Δίω. 

Η έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει το Σάββατο και ώρα 19:30 στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου 

Το πρόγραμμα 
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου  “Καλλιόπη” Μούσα Επικής Ποίησης
18:30 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολη Αττικής “Μελοποιημένη Ποίηση του Λόρκα”. Συμμετέχουν: Δημοτική χορωδία Στρόβολου Λακατάμεια/Κύπρος, Χορωδία Λιτοχώρου ιδρύματος “Σακελλαρίδη” υπό τη Διεύθυνση του Χρήστου Σάλτα, Χορευτικός Όμιλος Ρύμβος Λευκωσίας, Χορευτικός Όμιλος Λιτοχώρου, Τμήμα Χορού “Ένωσης Ποντών” και “Παναγία Σουμελά Κατερίνης”.
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
19:30 Παράλληλη δράση, ανοιχτό αμφιθέατρο Κορινού. Χορευτικός Όμιλος Ρύμβος Λευκωσίας, Δημοτική χορωδία Στρόβολου Λακαταμεία/Κύπρος, Μεικτή Χορωδία Κουμπαγιωτών Κορινού “Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης” και θρακική Εστία Κατερίνης, Τμήμα χορού Συλλόγου Ανατολικορωμιλιωτών Κορινού, Χορευτικό Τμήμα Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου Κορινού, Τμήμα χορού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Κορινού.
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου “Ευτέρπη” Μούσα Λυρικής Ποίησης
9:00 π.μ. 3ο και 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, Αισχύλου “Επτά επί Θήβας”
10:30 π.μ. Fanoos Art House IRAN, “Oedipus the King”
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου “Κλειώ” Μούσα Ιστορίας
9:00 π.μ. 2ο ΓΕΛ Συκεών Θεσσαλονίκης, Πλαύτος “Ο καυχησιάρης στρατιώτης”.

Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top