Τρίτη 26 Ιαν 2021 19:46      

Ομολογία - σοκ: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει τις εκκρεμείς συντάξεις

Στην σοκαριστική ομολογία ότι δεν «υπάρχει σχέδιο» για την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων που πρέπει να γίνει έως τον Οκτώβριο προκειμένου να μην «χαθούν» τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει για τον σκοπό αυτό στην χώρα μας η ΕΕ, προχωρά η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε εσωτερικό έγγραφο. 

«Δεν υπάρχει σχέδιο για για την διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι την διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε την βοήθεια της ΕΕ για την πληρωμή των συντάξεων.

Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη», αναφέρει το έγγραφο της μορφής «non paper», που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». 

Εκκρεμούν  150.000 συντάξεις

Εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζεται αυτή τη στιγμή πως είναι περίπου 150.000, με τις 95.526 από αυτές να είναι στην κατάσταση αυτή για περισσότερα από δύο χρόνια. Περισσότερες από 55.000 είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016, δηλαδή από τον νόμο Κατρούγκαλου. 

Σε άλλο σημείο του εγγράφου, που έχει έκταση τριών σελίδων, ο διοικητής του ΕΦΚΑ που το υπογράφει τονίζει πως «πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι».

Ο ίδιος προσθέτει πως «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, είτε όσον αφορά τη στέγαση και την μετακίνηση προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία». 

Χάος στα μητρώα

Τέλος, το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει το χάος που επικρατεί στα μητρώα των ασφαλισμένων, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι εκ μέρους της εταιρίας που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, της Intrasoft, δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας με την ΗΔΙΚΑ, πιθανώς γιατί η εταιρεία δεν έχει εξοφληθεί για υπηρεσίες που έχει ολοκληρώσει. Μάλιστα, ο διοικητής του ΕΦΚΑ προτείνει μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος, να επιστρατευτούν για τον σκοπό αυτό έμπειρο προσωπικό πληροφορικής από το πρώην ΙΚΑ.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ταμείου, Θωμάς Μπακαλέξης, επιβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ ότι το έγγραφο υφίσταται λέγοντας ότι «είναι μια καταγραφή των προβλημάτων που πράγματι υπάρχουν με στόχο να πιεστούν τα στελέχη του ταμείου για να μη χαθεί ο στόχος».

Σύμφωνα με τον ίδιο από τις 95.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις για 40.000 εξ αυτών ενώ, όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα για τον Οκτώβριο παραμένει ως έχει με διαβεβαίωση από στελέχη του υπουργείου ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

Συντάξεις ΕΦΚΑ ΕΕ Ταμεία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top