Πέμπτη 20 Ιουν 2019 14:23      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Το όνειρο του σκιάχτρου” στο θέατρο Πήγασος

«Ιστορία»  όπως «φωτιά» 

Εδώ και πολλά χρόνια θέλουμε να υποδεχόμαστε το χειμώνα μαζί με τα παιδιά αφηγούμενοι/ες μια ιστορία. Γιατί οι ιστορίες λειτουργούν όπως και η φωτιά. Καθόμαστε γύρω τους και αυτές μας ζεσταίνουν. Γιατί οι ιστορίες έχουν πολύ κίνηση: μας ταξιδεύουν σε τόπους και ανθρώπους  μακρινούς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μας μπλέκουν σε περιπέτειες και μπελάδες, μέχρι και στο φεγγάρι μπορούν να μάς στείλουν, ακόμη και να μάς μάθουν να πετάμε μπορούν…

Γιατί το θέατρο – αυτό το έχουν πει πολλοί – είναι κατεξοχήν τόπος ανταλλαγής και μοιράσματος. Γιατί βλέπουμε το θέατρο σαν ένα κομμάτι της καθημερινότητας ή ελπίζουμε τουλάχιστον να γίνει. Έτσι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με τις παραστάσεις μας το χώρο και το χρόνο να εκφραστούν όλες οι πλευρές, και η σκηνή και η πλατεία. 

Μέσα στις άπειρες παιδαγωγικές όψεις της θεατρικής συνάντησης εντοπίζουμε και αυτή της κοινωνικής εκπαίδευσης. Στις συναντήσεις μας πολλές φορές επιλέγουμε να εξερευνήσουμε ένα ζήτημα κοινωνικό, δηλαδή συλλογικό, δηλαδή που αφορά στη συνύπαρξη μας. Πέρσι (Ο κύκλος με την κιμωλία)  διαλέξαμε να μιλήσουμε για τον πόλεμο και την τρυφερότητα που μπορεί να ξεπηδήσει από τη δυστυχία, για τη δικαιοσύνη. Θέλοντας να συνεχίσουμε το διάλογο αυτό επιλέξαμε και φέτος  μια ιστορία  για το μοίρασμα και το συλλογικό. Μια ιστορία που μιλά για το πώς ένα όνειρο μπορεί να γίνει όραμα γιατί…. 

Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. 

Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα.

Το όνειρο για ελευθερία

Στην ιστορία που διαλέξαμε να αφηγηθούμε, ένα σκιάχτρο ονειρεύεται να πετάξει. Ο Αχυρούλης  είναι ένα «νέο» σκιάχτρο καταδικασμένο στην ακινησία και τη μοναξιά. Μοναξιά γιατί είναι φτιαγμένος για να διώχνει και να τρομάζει τα πουλιά. Όμως αυτό που – για το αφεντικό του – προδίκασε η φύση, η συντροφιά το υπερνικά. Ο Αχυρούλης πιάνει φιλίες με τα πουλιά  και με κίνδυνο της ελευθερίας του τα προστατεύει από τις ξόβεργες των κυνηγών. Και μέσα από αυτή τη συντροφιά αποκτά κι αυτός ένα όνειρο, να πετάξει. Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να δείξεις τα όνειρά σου σε κάποιον άλλο. Κι όμως ο Αχυρούλης,  παρά τα εμπόδια, το μοιράζεται με τους φίλους του και αυτό κάνει το όνειρό του όραμα, κάτι για το οποίο αξίζει να παλέψει. Μέσα από τις δυσκολίες που συναντούν στην πραγμάτωσή του φωτίζονται συμπεριφορές – αξίες: η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός  και η τρυφερότητα προς τον «ξένο» προς τον «άλλον». 

Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης

Σκηνικά- κοστούμια : Βέτα Χαϊλατζίδου

Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου

Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης

Χειρισμός φώτων-ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος

Ηθοποιοί: Δανάη Αμανατίδου, Άννα Γκούντα, Νατάσα Ιωαννίδου, Αντώνης Καρράς, 

Όλγα Παπανάκου, Κατερίνα Παρλίτση.

Γενική είσοδος: 5 €. 

Κρατήσεις θέσεων: 23510.74371 

Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ / Αγ. Αικατερίνης 16 / Κατερίνη 

Ευγένιος Τριβιζάς Θέατρο Πήγασος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top