Σάββατο 21 Απρ 2018 1:19      

Ονυχομυκητιάσεις

ΓΕΝΙΚΑ: Οι ονυχομυκητιάσεις ή μυκητιάσεις των νυχιών είναι συχνές, χρόνιες λοιμώξεις των νυχιών και αποτελούν μεγάλο μέρος των παθήσεων των νυχιών(20% παλιότερα , 50% σήμερα ). Συνιστούν συχνό αίτιο της ονυχοδυστροφίας και εμφανίζονται στην πλειονότητα των περιστατικών σε ενήλικες (20-50 ετών ), ενώ αυξάνονται περισσότερο με την αύξηση της ηλικίας. Τα παιδιά προσβάλλονται ιδιαιτέρως δύσκολα , πιθανώς λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης των νυχιών τους , γεγονός που εμποδίζει την εγκατάσταση του παθογόνου μύκητα και την εμφάνιση της λοίμωξης.

Παρότι η ευαισθησία για την εμφάνιση της δερματοφυτίας των νυχιών είναι υψηλότερη στους άντρες , το ποσοστό της προσβολής των κάτω άκρων είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες, λόγω της χρήσης ψηλοτάκουνων , στενών παπουτσιών με συνέπεια τον τραυματισμό κυρίως του 1ου και του 5ου δακτύλου θέσεις όπου συνήθως εκδηλώνεται η νόσος. Παρωνυχίες που οφείλονται σε άλλα είδη μυκήτων (το γένος Candida ) συναντώνται συχνότερα στα δάκτυλα των άκρων χεριών των γυναικών .

Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την μεγαλύτερη καθημερινή επαφή των γυναικών με το νερό και τα απορρυπαντικά.

Παράγοντες , οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης της ονυχομυκητίασης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης , η ανοσοκαταστόλη καθώς και η αύξηση του μέσου όρου ζωής .

 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ – ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Οι ονυχομυκητιάσεις διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες :

Ι. Περιφερική ονυχομυκητίαση. Είναι η συνηθέστερη μορφή και οφείλεται συνήθως σε δερματόφυτα .

 

 

II. Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση

 

 

III. Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση
 

IV. Καντιτιασική ονυχομυκητίαση

 

 

Τα συμπτώματα των ονυχομυκητιάσεων ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή .

 Αρχικά αφορούν την εμφάνιση του νυχιού , χωρίς πόνο ή ενόχληση. Αργότερα και εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί πόνος δυσχέρεια την βάδιση , στην ορθοστασία καθώς και υπαισθησία ή παραισθησία στα πόδια.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η πάχυνση του νυχιού , η αλλαγή του χρώματος του, η δυσμορφία του και η αποκόλληση του νυχιού από την κοίτη του.

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Επειδή η ανάπτυξη των μυκήτων στα νύχια ευνοείται από τη μη σωστή υγιεινή στα πόδια , την εφίδρωση και την χρήση στενών παπουτσιών, είναι προφανές ότι απαιτείται η τήρηση κάποιων συγκεκριμένων κανόνων, με σκοπό την αποφυγή εμφάνισής τους:

1. Σωστό πλύσιμο χεριών και ποδιών.

2. Καλό στέγνωμα της περιοχής.

3. Χρήση δερμάτινων παπουτσιών και απορροφητικών καλτσών .

4. Χρήση αντιμυκητιασικού προϊόντος ( πούδρα ή σπρέϋ )

5. Αποφυγή επαφής με άμμο ή κοινόχρηστους χώρους με γυμνά πόδια.

Τα στενά παπούτσια , η παραμόρφωση και ο τραυματισμός των νυχιών σε αθλητές καθώς και νοσήματα που προσβάλλουν τα νύχια ( όπως η ψωρίαση ) αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ονυχομυκητίασης .

Η συχνή χρήση βερνικιών στα νύχια μειώνει την άμυνα τους έναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς , αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ονυχομυκητίασης .

Τέλος η χρήση πισίνας με γυμνά πόδια και η χρήση κοινών πετσετών μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη μυκητών. Η σωστή διάγνωση των ονυχομυκητιάσεων συνιστάται στην άμεση μικροσκόπηση ξεσμάτων νυχιών και καλλιέργεια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων πρέπει να γίνεται από ειδικό δερματολόγο. Συνιστάται στην τήρηση των απαραίτητων κανόνων και σε φαρμακευτικά σκευάσματα : τοπικά ή και συστηματικά. Η τοπική θεραπεία πραγματοποιείται με κρέμες ή λάκες.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι αποτελεσματικά μόνο σε αρχόμενες μορφές ονυχομυκητίασης που αφορούν μεμονωμένα νύχια. Απαιτείται χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα , έως ότου παρατηρηθεί βελτίωση της όψης των νυχιών.

Τα φάρμακα που χορηγούνται συστηματικά, θα πρέπει να λαμβάνονται από του στόματος για διάστημα 3-4 μήνες, όταν η μυκητίαση αφορά τα νύχια των χεριών, και από 5-6 μήνες, όταν αφορά τα πόδια. Όλα τα παραπάνω βέβαια, θα πρέπει να γίνονται υπό τη στενή παρακολούθηση του θεράποντος ιατρού ο οποίος, αν κρίνει απαραίτητο, θα ζητήσει από τον ασθενή εξετάσεις αίματος , προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες από την πολύμηνη χρήση των σκευασμάτων αυτών και την πιθανή συγχορήγηση τους με άλλα φάρμακα, που ενδέχεται να λαμβάνει ο ασθενής για άλλα σύνοδα προβλήματα υγείας. Τέλος, σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση των μυκήτων των νυχιών, είναι το laser . Το φως του laser είναι μυκητοκτόνο ( για συγκεκριμένα είδη μυκητών). Είναι μια γρήγορη, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία . Το laser που απαιτείται είναι το Nd : Yag laser . Απαιτούνται 4-7 συνεδρείες σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση ( αναλόγως του προβλήματος).

Ονυχομυκητιάσεις Δήμητρα Παπακώστα Iατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top