Πέμπτη 22 Αυγ 2019 10:50      

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την οξεία σκωληκοειδίτιδα

Τι  είναι η σκωληκοειδίτιδα?

Είναι μια κατά κόρον  οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία αποτελεί μέρος του εντερικού μας σωλήνα, εκφύεται από το τυφλό, το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου. Βρίσκεται τις περισσότερες φορές στη δεξιά κάτω κοιλιακή χώρα και είναι η συνηθέστερη αιτία οξείας κοιλίας που αντιμετωπίζει ένας  γενικός  χειρουργός.

Σπανιότερα λόγω επανειλημμένων ήπιων επεισοδίων τα οποία δεν  αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά δημιουργείται χρόνιος ερεθισμός του οργάνου με αποτέλεσμα τη χρόνια μορφή της νόσου.

 

Από τι προκαλείται?

Εκτός από καθαρά βακτηριακά αίτια από παθογόνα μικρόβια, συχνά προκαλείται από μικροαποφράξεις του στενού αυλού της από κοπρόλιθους, ιδίως σε καταστάσεις δυσκοιλιότητας και κοπρόστασης. Είναι νόσος συνήθως της νεαρής ηλικίας και ο καθένας μας έχει ένα ποσοστό 7-9% να νοσήσει  κάποια στιγμή στη ζωή του.

 

Ποια είναι τα συμπτώματά της?

Τυπικός είναι ο αρχικά ήπιος διάχυτος πόνος γύρω από τον ομφαλό ή και στο στομάχι, ο οποίος στη συνέχεια , μετά από μερικές ώρες ή και μέρες, επικεντρώνεται κάτω δεξιά. Συχνά παρατηρείται μια προϊούσα  κακουχία, ήπιος πυρετός, διάρροια και τάση για έμετο.

 

Πώς διαγιγνώσκεται?

Τίποτα δεν αντικαθιστά τα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού! Με μια σωστή κλινική εξέταση και την ενδελεχή  λήψη ενός πλήρους ιστορικού η διάγνωση μπαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Ιδίως σε άντρες τα πράγματα είναι συνήθως  πολύ απλά. Στις γυναίκες είναι μεγαλύτερο το φάσμα της διαφοροδιάγνωσης λόγω πιθανών παθήσεων των εσωτερικών γυναικολογικών οργάνων, όπως  φλεγμονές ωοθηκών και σαλπίγγων, ενδομητρίωσης, έκτοπης κύησης, δυσμηνόρροιας, ρήξης κύστης ωοθήκης αλλά και απλής ωορρηξίας.  Η γνώμη ενός γυναικολόγου είναι συχνά απαραίτητη.

 

Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες?

Η γενική αίματος με ενδεχόμενη αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και της CRP στον αιματολογικό έλεγχο και ένας υπέρηχος κοιλίας συμπληρώνουν τα κενά και βοηθούν το χειρουργό σε περίπτωση αμφιβολιών. Σπάνια συστήνεται αξονική τομογραφία.

 

Ποια  είναι η θεραπεία?

Πάντα χειρουργική! Η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρείται ολόκληρη και δίνεται για ιστολογική εξέταση. Η επέμβαση θα πρέπει να διενεργείται αμέσως μετά τη διάγνωση προς αποφυγή κυρίως περιτονίτιδας, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, σε περίπτωση ρήξης του οργάνου.

Η επέμβαση διενεργείται από εξειδικευμένους χειρουργούς στις μέρες μας κυρίως λαπαροσκοπικά σε γενική νάρκωση. Σπάνια ένας έμπειρος χειρουργός να καταφύγει στη συμβατική ανοικτή μέθοδο. Γίνεται με σύγχρονα εργαλεία και με τη λαπαροσκόπηση ελέγχεται ολόκληρη η κοιλιακή κοιλότητα για λοιπά συνοδά προβλήματα.  Ο ασθενής μένει ελάχιστα 24ωρα στην κλινική και κινητοποιείται λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ιδίως σε παχύσαρκους ασθενείς, είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, οι σχεδόν αόρατες τομές με άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, η αποφυγή ενδοκοιλιακών συμφύσεων και η μικρή επιβάρυνση του ασθενούς.  
 

Περικλής Αν. Δημάσης MD
Γενικός Χειρουργός/ Μαστολόγος
Χειρουργική Κοιλίας, Μαστού, Ενδοκρινών αδένων
Λαπαροσκοπική Χειρουργική/Ογκολογία/Πρωκτολογία

 

υγεία Οξεία σκωληκοειδίτιδα Περικλής Δημάσης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top