Κυριακή 26 Μάιος 2019 18:59      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ούτε το 2018 θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη 5,4 δισ. σε ιδιώτες!

Εγκαταλείπει η κυβέρνηση τους στόχους και τις δεσμεύσεις για να αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες έως το τέλος του προγράμματος, το 2018. 

Στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού μιλά για «μείωση» και όχι «εκκαθάριση» (δηλαδή εξόφληση) των χρεών, όπως προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο, με το οποίο έκλεισε η β' αξιολόγηση, τον περασμένο Ιούλιο.

Τα χρέη 

Τα χρέη αυτά ανέρχονταν (έως τον Ιούλιο του 2017) σε 5,435 δισ. ευρώ. Γι' αυτά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού  που κατατέθηκε σήμερα, αναφέρει στη σελίδα 28: «Υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά ως τα μέσα του 2018». 

Πριν ακριβώς από τρεις μήνες, όμως, στις 2 Ιουλίου 2017, το Τεχνικό Μνημόνιο δεν έλεγε πως «εκτιμάται ότι θα μειωθούν», αλλά έλεγε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοφληθούν.

Για την ακρίβεια, στη σελίδα 27 του Τεχνικού Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) αναγράφεται ότι «οι αρχές δεσμεύονται για την εκκαθάριση του εκκρεμούς αποθέματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2018» («The authorities will commit to clearing the outstanding stock of arrears to the private sector by June 2018»).

Άρα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξοφλήσει όσους περιμένουν τα λεφτά τους, όπως έλεγε τον Ιούλιο, αλλά «εκτιμά ότι θα μειωθούν» τα ληξιπρόθεσμα, αν και εφόσον μάλιστα πάνε όλα καλά.

Και στο προσχέδιο αναφέρεται πάντως ότι «στους στόχους της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ ως και το πρώτο εξάμηνο του 2018, με κύριο στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Παρά την ειδική χρηματοδότηση (δηλαδή τα έξτρα δάνεια) η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πλέον στον στόχο της για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά εκφράζει εκτιμήσεις για μείωσή τους.

Με βάση το προσχέδιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, ανέρχονται σε 5.435 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, ενώ τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 7.405 εκατ. ευρώ. 

ληξιπρόθεσμα χρέη Δημόσιο Τεχνικό Μνημόνιο Προσχέδιο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top