Δευτέρα 28 Σεπ 2020 21:11      

Π. Βόγλης: «Η αδύνατη επανάταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφύλιου πολέμου»

Ο καθηγητής Πολυμέρης Βόγλης στην Κατερίνη για την παρουσίαση του Βιβλίου του:

 «Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφύλιου πολέμου»

Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.00

 

Το θέατρο «Πήγασος» εκτός από τις καθαυτό θεατρικές του παραστάσεις συντηρεί εδώ και μια πενταετία κι έναν ωραίο διάλογο με τα γράμματα και τις τέχνες, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την παρουσίαση του τελευταίου πεζού του Θωμά Κοροβίνη—από τις ωριμότερες φωνές στο χώρο της σύγχρονης πεζογραφίας—ενώ σειρά έχει την Τετάρτη ο Πολυμέρης Βόγλης, ένας από τους καλύτερους ιστορικούς της γενιάς του, ειδικός για την περίοδο 1940-1950, αφού έχει γράψει τρία εξαίρετα μελετήματα-μονογραφίες τα οποία επαινέθηκαν θερμά από την κριτική.

Το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη εκδόθηκε το 2014, τιτλοφορείται «Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου» και όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο πρόθεση του ιστορικού δεν είναι να εξετάσει τον εμφύλιο σύμφωνα με το γνωστό ερώτημα «ποιος φταίει» αλλά να εξηγήσει την περίοδο αυτή με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στα πεδία των μαχών, τις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων, τους εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικούς πρόσφυγες κλπ. θέτοντας ένα διαφορετικό ερώτημα: τι ήταν ο ελληνικός εμφύλιος; Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν προειλημμένη απόφαση κάποιας από τις δύο πλευρές αλλά αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας. Ξεκινώντας από την εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά την Κατοχή, ο συγγραφέας εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική πόλωση, μέσα από τη βία και τις διώξεις, μετατράπηκε σταδιακά σε στρατιωτική σύγκρουση. Διερευνά επίσης την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτικούς πρωταγωνιστές, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η σύγκρουση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες επιδίωξαν να κινητοποιήσουν την κοινωνία στο πλευρό τους και να εξουδετερώσουν τα κοινωνικά ερείσματα του αντίπαλου, ενώ ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο αναπτύχθηκε διαφορετική δυναμική αναφορικά με τον τρόπο και το βαθμό εμπλοκής τους στον πόλεμο.

Το βιβλίο αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση του εμφυλίου πολέμου. Εστιάζοντας στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, υποστηρίζει ότι ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μια επανάσταση, έστω κι αν, έτσι όπως εξελίχθηκε, δεν θα μπορούσε να αποβεί νικηφόρα - έστω δηλαδή κι αν ήταν μια αδύνατη επανάσταση.

Ταυτόχρονα, η Αδύνατη επανάσταση του Πολυμέρη Βόγλη, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιδιώκει να αποτελέσει ένα έργο ανοιχτό: θεωρώντας αντιπαραγωγικά ερωτήματα που, υπόρρητα, διατρέχουν τη σχετική βιβλιογραφία, όπως το «ποιος έφταιξε» για τον Εμφύλιο, αλλά και αντιλήψεις που, εξετάζοντας τις εμφύλιες συγκρούσεις της Κατοχής, αντιμετωπίζουν ντετερμινιστικά τη σύγκρουση ως «αναπόφευκτη», εξετάζει τη δυναμική των εξελίξεων μετά τον Δεκέμβρη και τον τρόπο που, βαθμηδόν, η πόλωση μετατρέπεται σε στρατιωτική σύγκρουση. Μια σύγκρουση που δεν αποφασίζεται σε καμία ολομέλεια ή κυβερνητική σύσκεψη, δεν «γίνεται» αλλά «έρχεται», όπως σημειώνει ευφυώς η Theda Scocpol για τις επαναστάσεις, συνεπώς και τους εμφυλίους.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΒΟΓΛΗΣ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Έχει εκδώσει τις μελέτες Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο πόλεμο(2004), Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944 (2010), Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου (2014). Είναι μέλος του περιοδικού Historein/Ιστορείν και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και την κοινωνική ιστορία.

Μονογραφίες

  • Becoming a Subject. Political Prisoners in the Greek Civil War, 1945-1950, Νέα Υόρκη και Οξφόρδη, Berghahn Books, 2002. Ελληνική έκδοση, Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο πόλεμο, μετάφραση Γιάννης Καστανάρας, Αθήνα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2004.
  • Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944, Αθήνα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2010
  • Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου, Αθήνα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014

Επιμέλεια συλλογικών τόμων

  • (μαζί με την Ιωάννα Λαλιώτου και τον Γιάννη Παπαθεοδώρου), Ο πειρασμός της αυτοκρατορίας. Δοκίμια για την αμερικανική κυριαρχία, Αθήνα, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2006
  • (μαζί με τη Φλώρα Τσίλαγα, τον Ιάσονα Χανδρινό και τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη), Η εποχή των ρήξεων. Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940, Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Επίκεντρο, 2012
Βιβλίο Πολυμέρης Βόγλης Αντώνης Κάλφας Θέατρο Πύγασος Βιβλιοπαρουσίαση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top