Τετάρτη 21 Οκτ 2020 7:14      

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας: Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ

Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις παρυφές του Κάτω Oλύμπου (υψόμετρο 440), ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα «μπαλκόνι» με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό και την όμορφη ακτογραμμή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ο οικισμός, που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ιδρύθηκε κατά πάσαν πιθανότητα στα τέλη του 14ου αιώνα.

Πετρόχτιστες κατοικίες με κεραμοσκεπές, ομοιόμορφης αρχιτεκτονικής, γραφικά σοκάκια, η πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την παλαιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το αποκατεστημένο κτίριο του παλαιού σχολείου συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικισμός, που απέχει περί τα 44 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, είχε γνωρίσει περίοδο παρακμής και εγκατάλειψης τη δεκαετία του ’50, καθώς οι τότε κάτοικοί του μετακόμιζαν μαζικά στο γειτονικό παραθαλάσσιο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.

Η σταδιακή αναγέννηση του οικισμού άρχισε τη δεκαετία του ’80, συνοδεύτηκε δε από ταχεία τουριστική ανάπτυξη.

Ο σύγχρονος οικισμός διαθέτει υπέροχους ξενώνες, καταστήματα με τοπικά προϊόντα, αναμνηστικά, είδη λαϊκής τέχνης κ.λπ.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας φημίζεται για τις ταβέρνες του, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εξαιρετική τοπική κουζίνα μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

Το πυκνό δάσος (με καστανιές, κουμαριές και οξιές) που απλώνεται γύρω από τον οικισμό προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4×4 και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

* Ένα από τα τελευταία αφιερώματα, στο in.gr αυτή τη φορά στο υπέροχο αυτό χωριό, που κάθε μέρα γίνεται και πιο διάσημο.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Δίου – Ολύμπου (dion-olympos.gr).

Επιλογές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top