Σάββατο 24 Οκτ 2020 6:53      

Παναγία Σουμελά: 17ο φεστιβάλ βιβλίου για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Το 17ο Φεστιβάλ Βιβλίου – αφιέρωμα στον Ποντιακό - Προσφυγικό Ελληνισμό,  ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι  την Κυριακή 21 Μαΐου  στην Αστική Σχολή Κατερίνης, με ώρες λειτουργίας, καθημερινά: 10:00 – 14:00  &  18:00 – 22:00. Το φεστιβάλ βιβλίου εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ποντιακών συλλόγων Πιερίας για την  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη χθεσινή πρώτη μέρα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με  ομιλία με θέμα: «Τα Κοτύωρα (Ορντού) του Πόντου» και ομιλητή τον κ.  Διαμαντή Λαζαρίδη , εκπ/κος, συγγραφέας, επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Ακολούθησε η παρουσίαση της Έκθεσης Φωτογραφίας του Φεστιβάλ, για τα Κοτύωρα, από τον έφορο του τμήματος Βιβλίου κ. Ποικιλίδη Γιάννη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με   παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου από τη μικτή Χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά».

Το πρόγραμμα 

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017
20:30 – Ομιλία με θέμα: «Η θρησκεία στον Πόντο»
Ομιλητής: Θεοδόσης Κυριακίδης, δρ. Ιστορίας.
21:00 – Παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης και της Μ. Ασίας.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017
20:30 – Ομιλία με θέμα: «Μαρτύρων και ηρώων του Πόντου εγκώμιον».
Ομιλητής: Στάθης Ταξίδης, δάσκαλος, συγγραφέας, δ/ντής του περιοδικού «Ποντιακή Εστία».
21:00 – Παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου από τη μικτή Χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Σάββατο 20 Μαΐου 2017
11:00 (πρωί) – Παρουσίαση του παραμυθιού «Η κυρία Τσαγερό» από τη συγγραφέα κ. Όλγα Κουτμηρίδου – Μεταξά και στη συνέχεια σχετικό διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά.
20:30 – Ομιλία με θέμα: «Εισαγωγή στην Ιστορία της Ευαγγελικής Κοινότητας Κοτυώρων».
Ομιλητής: Γιάννης Τσεβάς, χειρούργος οδοντίατρος, υποψήφιος διδάκτορας κοινωνιολογίας, δ/ντής του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου.
Συμμετέχει η μικτή χορωδία της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Έκθεση φωτογραφίας, με θέμα: «Εικόνες Κοτυώρων»
Έκθεση κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Θράκης «Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι» της κας Νίτσας Ξανθοπούλου.

 

 

Αστική Σχολή Παναγία Σουμελά 17ο φεστιβάλ βιβλίου Ποντιακός Ελληνισμός

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top