Κυριακή 24 Ιαν 2021 5:05      

Παναγιώτα Γερασιμοπούλου - Κρίτος: Από την Αμερική με αγάπη για την Κατερίνη, τη μικρή πατρίδα

Η Παναγιώτα Γερασιμοπούλου-Kρίτος είναι μια πετυχημένη επιχειρηματίας με πολυετή εμπειρία στην αγορά των ΗΠΑ. Ο νόστος την οδήγησε στα πάτρια εδάφη και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, γιατί πιστεύει πως μπορεί να συνεισφέρει χάρη στην εμπειρία που απέκτησε από το εξωτερικό και τα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται εκεί σε τοπικό επίπεδο για τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό οραματίζεται να κάνει. Ένα καλύτερο αύριο για τις γυναίκες, τα παιδιά, την κοινωνία

Έχετε δυο πατρίδες, την Ελλάδα και την Αμερική. Προτιμήσατε την Ελλάδα της κρίσης. Πείτε μας γιατί;

Διότι προτίμησα τη σύγκρουση. Έζησα κι εργάστηκα στην Αμερική για 27 ολόκληρα χρόνια. Δημιούργησα και κυρίως δημιουργήθηκα. Δεν ξέχασα όμως ποτέ την καταγωγή μου, την πατρίδα μου. Ήρθα να δώσω πίσω όλα όσα απλόχερα κι εκείνη κάποτε μου χάρισε. Έρχεται, βλέπετε, μια στιγμή στη ζωή του καθενός από εμάς που πρέπει να βάλει κάτω τα πράγματα και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του. Και για μένα προτεραιότητα ήταν πάντα το να δίνω. Να δίνω σε εκείνους που έχουν ανάγκη, να δίνω σε εκείνους που έχουν μείνει μόνοι τους, να δίνω σε όλους εκείνους που καθημερινά μοχθούν σε μια χώρα δίχως να βλέπουν τίποτα ελπιδοφόρο τριγύρω τους. Αυτό ακριβώς επέλεξα να τους δώσω. Το όραμα, την ελπίδα και μια συγκεκριμένη χειροπιαστή λύση. Θέλω να μείνω εδώ και να παλέψω, να ρίξω τον τοίχο, να προσπαθήσω. Δεν θέλω να εγκαταλείψω την Ελλάδα της κρίσης, θέλω να εγκαταλείψω την ίδια την κρίση. Η αγάπη μου για την Κατερίνη με βρίσκει πάντα αρωγό των τοπικών συλλόγων και κοινωνικών φορέων, όπως η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κων & Δίδων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», η Παναθηναϊκή Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών - Παράρτημα Πιερίας «οι Ολυμπιάδες» και οι Καλλιπάτειρες Πιερίας. 

Είστε επιχειρηματίας του εξωτερικού. Πείτε μας πως βλέπετε το “επιχειρείν” στην Ελλάδα.

Με ένα μεγάλο εργαλείο στα χέρια μας, όπως είναι το εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει πάντα ένας στρατηγικός στόχος πίσω από τη συμμετοχή μου σε αυτές τις εκλογές. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, να μπορέσω να προβάλω ό,τι καλύτερο από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία, την αμερικανική επιχειρηματικότητα, στην πόλη μου, στη χώρα μου, όπως κάποια χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τα ανταγωνιστικά και δυναμικά κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να μεταδώσω παράλληλα το μήνυμα στο διεθνές κοινό, πάντα με τη βοήθεια των υπηρεσιών του δήμου μας και με την προτροπή του δημάρχου μας Σάββα Χιονίδη, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι η Κατερίνη είναι εδώ, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ο δήμος μας φιλικός σε νέες επενδύσεις, ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις. 

Έχετε ευαισθησίες με την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Κατ' αρχήν ενημερώστε μας πως αντιμετωπίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση της Αμερικής που είναι δεύτερη χώρα σε ΑΕΠ στον κόσμο;

Στην Αμερική η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει μεγάλη βαρύτητα σε συγκεκριμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής τα οποία αφορούν στην α) προστασία των πολιτών από τους κοινωνικούς κινδύνους β) προώθηση της ισότητας των ευκαιριών γ) παροχή βοήθειας στους φτωχούς. Προγράμματα όπως το Medicaid – Κοινωνικό πρόγραμμα υγείας, το Εθνικό πρόγραμμα σίτισης σχολείων – National School Lunch Program, το πρόγραμμα Προσωρινής βοήθειας σε άπορες οικογένειες – TANF, το Supplemental Nutrition Assistance που προσφέρει διατροφική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, είναι μερικά από εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιλοτικά και στην πόλη μας. Η Κατερίνη είναι μια σπουδαία πόλη με σπουδαίους ανθρώπους και ένα ευρύ και ποιοτικό κοινωνικό κεφάλαιο το οποίο δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε επαρκώς νέες ιδέες και να τις κάνουμε κτήμα μας.

Τι θέλετε να προσφέρετε από την εμπειρία σας στους δημότες της Κατερίνης εφόσον εκλεγείτε;

Συγκεκριμένα πράγματα. Λίγα και καλά. Ένα από αυτά είναι η Δημιουργία και Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Ξενώνας φιλοξενίας Δήμου Κατερίνης. Στόχος είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους. Θα παρέχεται στις γυναίκες που φιλοξενούνται και στα παιδιά τους, στέγη, προστασία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη με σκοπό την αυτονομία τους. Θα διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε φορείς που έχουν σχέση με την απασχόληση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, κατάρτιση, όπως επίσης και στους φορείς υγείας και πρόνοιας. Γενικός στόχος θα είναι να βοηθήσουμε τις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες συμπολιτών μας με τις Κοινωνικές δομές και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας σε πρώτο πλάνο με ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με αναπηρία. 

Συνεντεύξεις Σάββας Χιονίδης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top