Κυριακή 23 Φεβ 2020 22:39      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πτώση βάσεων αλλά...και εκπλήξεις

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ:103.000 - ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ:74.692

Ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις που κάνουν “πρεμιέρα” την Παρασκευή , με πλήθος αλλαγών, νέα τμήματα, ένα νέο πανεπιστήμιο στη χώρα αλλά και ένα επειστημονικό πεδίο… λιγότερο.

Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής 

Έτσι, με πρωταγωνιστές το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα αποτελέσει “βαρόμετρο” φέτος για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, αλλά και την κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών τμημάτων που “μοιράστηκαν” στα υπόλοιπα πεδία, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή, 8 Ιουνίου για την μεγαλύτερη κατηγορία των διαγωνιζόμενων, τους τελειόφοιτους του Λυκείου.

Μεθαύριο για τα Επαγγελματικά Λύκεια 

Μια ημέρα νωρίτερα, μεθαύριο δηλαδή  7 του μήνα, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν για τους υποψήφιους απο τα Επαγγελματικά Λύκεια που φέτος έχουν κατα 5% περισότερο σε σχέση με πέρυσι, πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, λόγω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε απο την συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Έτσι, 103.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας τις 74.692 θέσεις εισακτέων που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας (περίπου 4000 περισσότερες απο την περυσινή εξεταστική διαδικασία).
30.000 εκπαιδευτικοί 

Την περίοδο των εξετάσεων θα αξιοποιηθούν περίοπου 30.000 εκπαισδευτικοί, κάτι που φανερώνει το μέγεθος της κινητοποίησης για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας με 1000 εξεταστικά κέντρα ανα τη χώρα και 113 βαθμολογικά κέντρα.

Προέδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων θα είναι και φέτος ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρόσφατα μέλος της μεγάλης κοινότητας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γ. Δάσιος.

Στο δεύτερο πεδίο 

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπου αναμένονται εφέτος μεγάλες εκπλήξεις, φέτος διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς θα παρατηρηθεί το φαινόμενο ο αριθμός εισακτέων να είναι οριακά υψηλότερος από τον αριθμό των διαγωνιζομένων. Παράλληλα όμως, στο ίδιο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογίες της τάξης των 4.000 μορίων…

Πτώση βάσεων

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα, πτώση βάσεων αναμένεται στην πλειονότητα των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης (εκτός Παιδαγωγικών Τμημάτων και των τμημάτων του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής). Αυτό το συμπέρασμα βεβαίως προκύπτει μόνο στην περίπτωση που τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περυσινά, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει αντίστοιχα και άνοδος βάσεων ανά τμήμα.

Τα παιδαγωγικά τμήματα 

Όπως ήδη αναφέραμε, η εφετινή χρονιά φέρνει την επάνοδο των Παιδαγωγικών Σχολών, που απομονώθηκαν επί διετία σε ένα εξειδικευμένο επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα να πέσουν θεαματικά οι βάσεις εισαγωγής τους στα 9.000 κάτω από τη βάση… Τα Παιδαγωγικά Τμήματα από εφέτος είναι κοινά σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ αντίστοιχα τα επιστημονικά πεδία μειώθηκαν από πέντε σε τέσσερα. Η παρουσία των Παιδαγωγικών Τμημάτων στο πρώτο και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο προδιαγράφει όχι μόνο την άνοδο των βάσεών τους, αλλά και την εισαγωγή περισσότερων υποψηφίων σε αυτά, με το δεδομένο μάλιστα ότι η καθιέρωση της διετούς προσχολικής αγωγής για τα παιδιά επαυξάνει εφέτος τη ζήτησή τους.

Ανθρωπιστικές σπουδές 

Σκληρός αναμένεται εφέτος ο ανταγωνισμός για το πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα περιζήτητα τμήματά του, όπως οι Νομικές Σχολές και τα Τμήματα Ψυχολογίας.
Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο και τις Επιστήμες Υγείας ο ανταγωνισμός αναμένεται να παραμείνει στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, αυξημένος ιδιαίτερα για τις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, τα τμήματα Χημείας και Βιολογίας.

Χαμηλές βάσεις στο τέταρτο 

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, θα παρατηρηθούν χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε όλα σχεδόν τα ΤΕΙ της περιφέρειας (Λογιστικής, Μηχανικών Πληροφορικής κ.λπ.). 

Μετεγγραφές
Το καθεστώς των μετεγγραφών που τα προηγούμενα χρόνια βασίστηκε σε οικονομικά κριτήρια δεν πρέπει να το λάβουν οι υποψήφιοι υπόψη τους με τα εφετινά δεδομένα, καθώς έχει προαναγγελθεί ότι την επόμενη χρονιά θα αλλάξει και πάλι. Επιπλέον, ο χάρτης των αντιστοιχιών μεταξύ των τμημάτων θέλει προσοχή (για παράδειγμα εφέτος ένας εισακτέος σε περιφερειακό τμήμα των ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών δεν θα μπορέσει να έρθει, όπως παλαιότερα, στο αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά που καταργήθηκαν με τη μορφή τους ως ΤΕΙ και έγιναν πανεπιστήμια).

Πανελλήνιες εξετάσεις Θέματα Βάσεις Υποψήφιοι

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top