Τετάρτη 22 Νοε 2017 5:57      

Παράδοση και υγεία με Ποντιακές συνταγές

ΥΛΙΚΑ:
1κιλό αλεύρι 
400 γρ νερό χλιαρό
1 κουτάλι σούπας αλάτι

ΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΣΤΟΝ

Σατζ, (θολωτός σιδερένιος δίσκος οποίος είχε φωτιά από κάτω όπου έψηναν τα φύλλα)

Ξύλο  κοπης,μαχαιρι κοφτερό ,τραπεζομάντιλο .λίγο υγρό ,πλάστης (χλαγού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μας .Ζυμώνουμε καλά ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη  .την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκούραστη  και την χωρίζουμε σε 5 με 6 μπαλάκια (κουντια) με τον πλάστη .ανοίγουμε μια μια μπάλα σε ομοιόμορφο ψιλό φύλο το απλώνουμε επάνω στο σατζ .το αφήνουμε 2 λεπτά από την μια πλευρά και 2 λεπτά τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά Έχουμε το τραπεζομάντιλο έτοιμο ελαφρός υγρό για να μείνουν τα φύλλα μας μαλακά να μπορούν να κοπούν με ευκολία. Παίρνουμε 3 φύλλα μαζί τα τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό τα τοποθετούμε επάνω στο ξύλο κοπής και κόβουμε 2 χιλιοστά μέχρι να τελειώσει το  ζυμαρενιο  ρολό. Αφού έχουν τελειώσει τα βάζουμε σε ένα ταψί για να ψηθούν στο φούρνο για 2η φορά στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα  ανακατεύοντας  προσεκτικά ..Μόλις  κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε πάνινη σακούλα έτσι ώστε να διατηρηθούν για πολλές μέρες…..

Και αφού τα ψήσαμε ας μαγειρέψουμε να δούμε πως κάνουμε το ευριστόν  φαγητό πλέον:

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ Ευριστόν 
250γρ βούτυρο  αγελαδινό
Αλατι 
Ζάχαρη ,κανέλα ,(αν το θέλουμε γλυκό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει με το αλάτι, έχουμε βάλει το ευριστον σε ένα ταψάκι όπου και εκεί θα μείνει

Αφού βράσει το νερό καλά!!! Το ρίχνουμε επάνω στο ευριστον  ισα  ισα να σκεπαστεί το αφηνουμε σκεπαζμενο με ένα καπάκι να απορροφήσει όλο το νερό και να μαλακώσει .Οσα λεπτά περιμένουμε καίμε το βούτυρο καλα να βγάλει όμορφη μυρουδιά να ροδίσει  .και αφού έχει μαλακώσει το ευριστον μας  ρίχνουμε επάνω το βούτυρο ομοιόμορφα σε όλην  την επιφάνεια του ταψιού μας ,,ελαφρός φέρνουμε το κάτω επάνω και είναι έτοιμο, Ετσι είναι η παραδοσιακή συνταγή   εμείς  μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα τυριά να

 δώσουμε έξτρα γεύση  και αν θέλουμε γλυκό προσθέσουμε από πάνω  ζάχαρη  , και αν θέλουμε και ξυρούς καρπούς…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ * ΥΕΙΑΝ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΕΙΑΝ *

ΕΛΕΝΗ ΤΟΜΟΥΛΙΔΟΥ 

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Ποντιακές συνταγές παράδοση ευριστόν

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top