Τετάρτη 25 Νοε 2020 6:54      

Παρεπόμενα του Πάσχα

Τρείς μέρες μόνο, μονάχα τρείς!

«Αν, περίμενες μόνο τρείς μέρες μέχρι να αναστηθεί ο Χριστός, που για τρία χρόνια ήταν δάσκαλός σου, και τον ακολουθούσες πιστά, η ζωή σου θα έπαιρνε άλλη τροπή. Θα έβλεπες, σαν ζηλωτής που ήσουν, πως ο Κύριός σου ελευθέρωσε πράγματι το λαό του, όμως όχι από τη ρωμαϊκή σκλαβιά αλλά από τη σκλαβιά της αμαρτίας!»

Όπως κατάλαβες, φίλε μου, ο λόγος απευθύνεται στον Ιούδα τον…προδότη. Έτσι έμεινε γνωστός στην ιστορία, ως ο Ιούδας ο προδότης, ο Ιούδας ο φιλοχρήματος, που για τριάντα αργύρια πρόδωσε τον Κύριό του, τον φίλο του, τον δάσκαλό του.

Όλη η ανθρωπότητα παρακολούθησε με δέος όλες αυτές τις μέρες τα πάθη του Χριστού και είδε πως παγιδεύτηκε ο Ιούδας από τους αρχιερείς, τους γραμματείς και τους πρεσβυτέρους που μετά μανίας κυνηγούσαν τον Ιησού και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τον θανατώσουν. Στο πρόσωπο του Ιούδα βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο γιατί, σαν ζηλωτής που ήταν, πίστευε πως ο Κύριός του, ο τόσο ισχυρός που ακόμη και τα δαιμόνια υποτάσσονταν στη δύναμή του, μπορούσε να ελευθερώσει το λαό του Ισραήλ από τη ρωμαϊκή καταδυνάστευση. Ίσως ήθελε να τον προκαλέσει να εκδηλωθεί για το σκοπό αυτό.

Όμως όταν είδε πως ο Κύριός του «εφέρθη (ενώπιον των εχθρών του) ως αρνίον επί σφαγήν» (Ησαΐας νγ΄7) για να εκπληρωθεί το ρηθέν υπό του προφήτου Ησαΐα (περίπου 700 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού), τότε άρχισαν να τον τρώνε οι τύψεις για το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε και πέταξε τα αργύρια της προδοσίας στα μούτρα των αρχιερέων (αυτός ο φιλοχρήματος). Βλέποντας ότι καταδικάστηκε είπε μετανιωμένος «Ήμαρτον παραδόσας αίμα αθώου. Οι δε είπον, Τι προς ημάς;» Η συνέχεια γνωστή.

Αν περίμενε μονάχα τρείς μέρες, θα έβλεπε πως τον Κύριό του δεν τον χωρούσε ο… Άδης. Αφού κατέβηκε για τρείς μέρες στα κατώτερα μέρη της γης, «ηχμαλώτισεν αιχμαλωσίαν» ανέβηκε υπεράνω πάντων των ουρανών, και παίρνοντας μαζί του τους δίκαιους, ξαναγύρισε στη ζωή σπάζοντας τα δεσμά του θανάτου που μας κληροδότησε ο προ - προπαππούς μας Αδάμ παραβαίνοντας την εντολή του Πλάστη του. Το ίδιο ακριβώς έπαθε και ο Ιούδας γιατί όπως μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς (κβ’ 3) «εισήλθε δε ο σατανάς εις τον Ιούδαν τον επονομαζόμενον Ισκαριώτην και υπήγε και συνελάλησε μετά των αρχιερέων το πώς να παραδώσει αυτόν εις αυτούς».

Είδες, φίλε μου, όλη αυτή η προδοσία ήταν δουλειά του σατανά, του όφη του πονηρού, του άρχοντα του αιώνος τούτου ή όπως αλλιώς αποκαλέσεις τον ανθρωποκτόνο εχθρό μας. Έτσι του έμεινε για πάντα η ρετσινιά του προδότη.

Εγώ προσωπικά δεν τον κατακρίνω αλλά μάλλον τον λυπάμαι γιατί δεν μπόρεσε

να περιμένει μονάχα τρείς μέρες και ύστερα θα έβλεπε τον Κύριό του αναστημένο όπως τον είδαν όλοι οι άλλοι, ακόμη και ο άπιστος Θωμάς, βάζοντας το δάχτυλό του «επί των τύπων των ήλων». Ο ίδιος ο μεγάλος απόστολος ο Πέτρος τον αρνήθηκε εκείνο το βράδυ τρείς φορές «μέχρι να φωνάξει ο αλέκτωρ» με έναν αναίσχυντο τρόπο. Πώς μπόρεσε;

Ήταν ο Σατανάς που μίλησε δια στόματος του Πέτρου. «Από τότε ήρχισεν ο Ιησούς να δεικνύει εις τους μαθητάς αυτού, ότι πρέπει να υπάγει εις Ιεροσόλυμα, και να πάθη πολλά από των πρεσβυτέρων και αρχιερέων και γραμματέων και να θανατωθεί, και την τρίτην ημέραν να αναστηθή. Και παραλαβών αυτόν ο Πέτρος κατ’ ιδίαν, ήρχισε να επιτιμά αυτόν, λέγων, Γενού ίλεως εις σεαυτόν Κύριε, δεν θέλει γίνει τούτο εις σε. Εκείνος στραφείς είπε προς τον Πέτρον, Ύπαγε οπίσω μου Σατανά, σκάνδαλον μου είσαι διότι δεν φρονείς τα του Θεού, αλλά τα των ανθρώπων». (Λουκάς ιζ΄ 21-23)

Όπως βλέπεις, φίλε μου, το πιο σπουδαίο συμπέρασμα από όλη αυτή την αναφορά στα γεγονότα είναι πως ο Σατανάς έκανε ότι μπορούσε να αποτρέψει τη σωτηρία του ανθρώπου την οποία προετοίμαζε από καταβολής κόσμου ο Θεός, θυσιάζοντας τον Υιό του τον μονογενή. Στην αρχή προκάλεσε τον Ιησού, επάνω στο όρος, να συνεργαστεί μαζί του ενάντια στον Πατέρα Θεό, λέγοντάς τον πώς αν τον προσκυνήσει θα του δώσει όλα τα επί της γης. Όμως ο Ιησούς τον αρνήθηκε λέγοντάς του «ύπαγε οπίσω μου Σατανά». Την ίδια απάντηση έδωσε και στον Πέτρο όταν τον παρότρυνε να μην πεθάνει αφού ήξερε ότι μιλούσε εκ μέρους του Σατανά.

Έτσι αφού απέτυχε στην προσπάθειά του να εμποδίσει το Χριστό να θυσιαστεί για τη σωτηρία του ανθρώπου «εισήλθε τότε ο Σατανάς εις τον Ιούδα» και κατέδωσε τον Ιησού στους αρχιερείς. Θέλοντας όμως να δει τον Υιό του Θεού να βασανίζεται και να υποφέρει έκανε τη λάθος κίνηση. Τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της εφαρμογής του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου που τόσο πολύ αγάπησε. Ο Ιούδας βοήθησε σε αυτό χωρίς να το ξέρει. Βαθιά μετανιωμένος, αντί να ζητήσει συγχώρεση που σίγουρα θα του έδινε ο Κύριος, τιμώρησε μόνος του εαυτό του. Κρίμα… Αν περίμενε μονάχα τρείς μέρες θα έβλεπε την ανάσταση του Κυρίου και θα χαιρόταν πιο πολύ απ’ όλους.

Πως λοιπόν να κατακρίνουμε τον Ιούδα αφού κι εμείς όλοι πόσες φορές τον προδώσαμε και εξακολουθούμε να προδίδουμε τον Κύριο καθημερινά. Πόσο γλαφυρά το αποδίδει ο Αλέξανδρος Κρέστοβιτς στο ποίημα του με τίτλο «Μικρές οικονομίες»

Στρίβοντας, για να μη βρω ζητιάνο,

κέρδισα πέντε και ίσως παραπάνω,

και φεύγοντας νωρίς από το σπίτι,

απόφυγα τον έρανο την Τρίτη.

(Κι έτσι μείναν στη τσέπη κι άλλα δέκα-

αλλοίμονό μου αν είχα και γυναίκα.)

Από τον φαμελίτη τον εργάτη

τρία κρατώ, δεν είναι κι αυτό κάτι;

Για τη δουλειά που μου ‘κανε,

του φτάνουν δυο. (Τα λεφτά θα με πεθάνουν)

Στο γέρο που ζητά να του δανείσω,

δίχως ελπίδα να τα πάρω πίσω,

είπα σιγά «Δεν έχω και λυπούμαι».

Κι έτσι γλυτώνω τέσσερα, να πούμε…

Βλέπω τυφλό, φτωχό, χωρίς ελπίδα,

στο δρόμο κάνοντας πως δεν τον είδα,

(Είναι τυφλός κι αυτός και δεν με βλέπει)

κι ακόμα δυό κρατώ μέσα στην τσέπη.

Κέρδη μικρά, θα πεις, βάζω στην μπάντα.

Κι όμως, κάνουν αργύρια τριάντα.

Κατερίνη 2/5/2019 Δ. Ποικιλίδου

Ζωγράφος - Λογοτέχνης

Δέσποινα Ποικιλίδου Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top