Κυριακή 25 Οκτ 2020 2:24      

ΠΕΔ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ενημερωτική συνάντηση νεοεκλεγέντων αιρετών

Το μείζον ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε αρχίζει η νέα δημοτική θητεία,  και το οποίο ανέκυψε με την απλή αναλογική, την οποία εισήγαγε ο Κλεισθένης, έθεσε με παρέμβαση του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητώντας, παράλληλα, από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές παρεμβάσεις, με στόχο την ομαλή, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ, των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.

Μιλώντας από το βήμα της σημερινής πρώτης Ενημερωτικής Συνάντησης των νεοεκλεγέντων Αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου που διοργάνωσε η ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως εάν το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων δεν το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, θα κληθεί η διοικητική δικαιοσύνη να αποφασίσει ποιά πολιτική νομιμοποίηση και ποιά πολιτική εντολή είναι ισχυρότερη, του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που, όπως είπε δεν είναι τιμητικό για το πολιτικό μας σύστημα. 

Τόνισε πως είναι αδήριτη ανάγκη να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την ομαλή, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων και των θεσμικών τους οργάνων, και αυτό, καθώς, όπως είπε, σε 231 Δήμους (επί συνόλου 332) η δημοτική παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία. 

«Σε 69 μάλιστα Δήμους εξ αυτών (δηλ. εκ των 231) η παράταξη η οποία εξέλεξε τον Δήμαρχο ήταν δεύτερη σε δύναμη το α’ γύρο. Μόνον 101 δήμαρχοι εξελέγησαν τον α’ γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Σε μία μάλιστα περίπτωση εξ’ αυτών (δήμος Ορεστιάδας), η παράταξη του δημάρχου μολονότι έλαβε ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 50% στον α’ γύρος δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται πως ο «Κλεισθένης», αντί να λύσει, δημιούργησε προβλήματα στην διοίκηση και τη λειτουργία 232 δήμων». 

Όσον αφορά στην ακτινογραφία του «Κλεισθένειου» σώματος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, είπε χαρακτηριστικά, «πως αποκαλύπτει τόσο την έλλειψη πειστικών «αντισταθμισμάτων» που να προτρέπουν, να παρακινούν ή και να υποχρεώνουν τις δημοτικές παρατάξεις στην σύμπηξη βιώσιμων συνεργασιών ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και την απουσία ρυθμίσεων που θα τυποποιούν τις διαδικασίες σύμπηξης, τους όρους λειτουργίας, τα όρια εξουσίας, κ.λπ. αυτών των συνεργασιών, οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις σύμπηξης και λειτουργίας τους, να τηρούν τις αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας, κ.λπ., ώστε να είναι ευχερής και ο ομοιόμορφος, ανά την Χώρα, έλεγχος της νομιμότητας των αντίστοιχων αποφάσεων». 

Αποθεματικά Δήμων: Καμία απόφαση δεν γίνεται δεκτή
Στην ομιλία του προς τους νεοεκλεγέντες αιρετούς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον ζήτημα της μεταφοράς των αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Υπενθύμισε πως μέχρι την 31.8.2019 δεν υφίσταται καμία υποχρέωσή των Δήμων για μεταφορά των όποιων διαθέσιμων χρημάτων τους, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη. 

Διεμήνυσε μάλιστα πως «και αυτή η απόφαση και κάθε άλλη προηγούμενη είναι παράνομη, αντισυνταγματική και δεν γίνεται αποδεκτή ούτε τώρα ούτε μετά την 1.1.19, γιατί παραβιάζει το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο (άρθρο 102 του Συντάγματος) περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. 

Εμείς σταθερά όπως πριν, έτσι και τώρα και στο μέλλον θα δίνουμε τις αυτοδιοικητικές μάχες μας για περισσότερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με περισσότερους πόρους, με περισσότερη αυτοδιοίκηση».

Θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν 

Στη διάρκεια της Ενημερωτικής Συνάντησης τοποθετήθηκαν, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, ενώ αναλύθηκαν θεματικές ενότητες, όπως:Το σύστημα Διακυβέρνησης(συγκρότηση – αρμοδιότητες οργάνων, ενδοδημοτική αποκέντρωση). Εποπτεία ΟΤΑ (Περιεχόμενο εποπτείας, υποχρεωτικός έλεγχος, αστική πειθαρχική Ευθύνη). Οικονομικά - Οικονομική Διοίκηση και διαχείριση των ΟΤΑ (Οικονομικά των ΟΤΑ - Κατάρτιση προϋπολογισμού – Διενέργεια Δαπανών -  Όργανα & Διαδικασίες). Στρατηγικός και επιχειρησιακός προγραμματισμός. Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πηγές Χρηματοδότησης. Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Οργάνωση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 250 νεοεκλεγέντες αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων των νέων Δημοτικών Συμβουλίων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Εκλογές 2019

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top