Σάββατο 8 Αυγ 2020 18:20      

Πιερρακάκης: ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, όλα σε ένα - Υπεύθυνη δήλωση από το σπίτι με τις νέες ταυτότητες

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για τις νέες ταυτότητες, την υπεύθυνη δήλωση από το σπίτι, αλλά και τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που θα γίνουν ένα.

«Ήρθε επιτέλους ο καιρός να λύσουμε τα αυτονόητα», δήλωσε ο κ.Πιερρακάκης στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι την Τετάρτη υπογράφηκε η απόφαση για την αρχή του «μόνον άπαξ». Ο πολίτης πλέον θα δίνει μόνο μία φορά τα στοιχεία του στο δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η συγχώνευση των αριθμών μητρώων σε έναν, οι οποίοι θα αντλούνται αυτόματα από κάθε υπηρεσία γλιτώνοντας έτσι από ουρές και προβλήματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι με την απόφαση αυτή «Σκοτώσαμε μια σειρά από ουρές και περιττές επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίας». Το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αυτή θα έχει διάρκεια περίπου 2 χρόνια (έως το 2021), ενώ η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ταυτότητα και η υπεύθυνη δήλωση από το σπίτι
Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες ο υπουργός υποστήριξε πως δεν θα χρησιμοποιείται όπως σήμερα. Θα υπάρχει μόνο ως αριθμός πιστοποίησης έκδοσης της ταυτότητας αλλά ο μοναδικός αριθμός που θα έχει προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι αυτός που θα χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες. Με αυτή τη στρατηγική ταυτοποίησης οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το σπίτι τους. Σημειώνεται πως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φτιάχνουν εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στα ΚΕΠ. Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος αριθμός και η νέα ταυτότητα να γίνουν πραγματικότητα έως το τέλος του 2021.

Πιερρακάκης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top