Τρίτη 14 Ιουλ 2020 5:27      

Πλημμυρίδα επισκεπτών στο Λιβάδι Ολύμπου

Σε όλα τα ορεινά και στις θάλασσες εξέδραμαν οι κάτοικοι των πόλεων για να γιορτάσουν την Θεομητορική γιορτή της Παναγίας, σταθμό στη ζωή των Ελλήνων, θρησκευόμενων κατά κανόνα, και μη. 

Αυτό που έγινε στο Λιβάδι Ολύμπου δεν έχει προηγούμενο. Ήταν η ζέστη, η επιθυμία πολλών να γυρίσουν στην παράδοση, με ψητά, κοκορέτσι, κεμπάπια, σούβλες, κλαρίνα (κυρίως κλαρίνα που τείνουν να εκλείψουν από τα οργανωμένα πανηγύρια της Παναγίας) έξω  και μακριά από την τύρβη της θάλασσας, με εξεζητημένες αμφιέσεις, ψαροφαγία, ασυνεννοησία (λόγω πολλών τουριστών κ.λ.π.).

Ήταν παράλληλα το πολύ καλά οργανωμένο  πρόγραμμα  του Εξωραϊστικού Συλλόγου, που συμπεριελάμβανε στις εκδηλώσεις παιδικό θέατρο, παρουσιάσεις βιβλίων, χορευτικά συγκροτήματα (στο Κιόσκι) του Συλλόγου Λιβαδιωτών, όπως ασφαλώς, το πρόγραμμα της εκκλησίας, με περιφορά της εικόνας του Μητροπολιτικού ναού της Παναγίας (καθέδρας της Επισκοπής Πέτρας και Λιβαδίου μέχρι το 1892 περίπου) χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ελασσόνος κ.κ. Χαρίτωνος και όλων σχεδόν των αρχών, τοπικών, της επαρχίας και εκπροσώπων της περιφέρειας με τη συμπαράσταση της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Μαμάρα.

Καθώς δε χωρούσε με τίποτε τέτοια πλημμυρίδα στα ξενοδοχεία, τα φιλικά και φιλόξενα σπίτια, τα συγγενικά, πάμπολλοι, ιδίως  νέοι, το ξημέρωσαν στα κέντρα (μέχρι πρωίας), συνωστισμένοι  όπως οι φαντάροι με τις καραβάνες στους φούρνους, που από τις 5 το πρωί έβγαζαν καυτές τυρόπιτες που στο λεπτό γίνονταν άφαντες! 

Για πολλούς ακόμη και ένα τσίπουρο κάτω από τη σκιά και το θρόισμα των φύλλων του Γεροπλάτανου της Πλατείας θα τους είναι γλυκιά ανάμνηση. Αυτή η κωμόπολη έχει μνημεία, μουσεία, χώρους να εκδράμει  κανείς, φαγητά (πλέον) ποιότητας, εξυπηρέτηση σύγχρονη, και δίκαια τραβά πολύ κόσμο. Μακάρι, να επαναλαμβάνονται τέτοια, γιατί η ύπαιθρος στην Ελλάδα θυμίζει νεκροταφείο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν προχθές με τα χάλκινα της Γουμένισσας και την Κυριακή με «μουλαροδρομίες» στο Χαϊδάρι (μέχρι τη Φτέρη). Άντε και λαό χειμώνα. 

 

Λιβάδι Δεκαπενταύγουστος εκδηλώσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top