Σάββατο 16 Ιαν 2021 1:00      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποια ήταν η διαχείριση των μεγαλύτερων επιτυχιών στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ στην Ελλάδα;

Γράφει ο Θεοφάνης Θ. Γκατζής

Οικονομολόγος- Διεθνολόγος

ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού


Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στη μνήμη του πατέρα μου Θωμά ταξίαρχου ε. α που εκοιμηθη πρόσφατα και των παππούδων μου Βασιλείου Γκατζή και Βασιλείου Μακρυγιάννη

Ενόσω συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από το μπασκετικό έπος του 87 και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ από την Ελλάδα, καθώς και 16 χρόνια από το θαύμα των θαυμάτων την κατάκτηση της κορυφής του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Έβερεστ (Εuro 2004) από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύσουμε πως και αν συνέβαλαν τα δύο αυτά γεγονότα στην περαιτέρω εξέλιξη των αθλημάτων στην χώρα μας. Οι λόγοι που οδήγησαν στην άνθιση της καλαθόσφαιρας στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση του Eυρωμπάσκετ και στην μη άνοδο του ποδοσφαίρου μετά την κατάκτηση του euro το 2004 αναλύονται παρακάτω.

Εν αρχή, το φιλοθεάμον κοινό του μπάσκετ πριν τη διοργάνωση του 87 ήταν μικρό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού με περιθώρια αύξησης τεράστια ως εκ τούτου η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ ήταν εφαλτήριο για την εκτόξευση της δημοφιλίας του αθλήματος. Έτσι, κυρίως, οι άρρενες και οι γυναίκες δευτερευόντως άρχισαν να ασχολούνται ερασιτεχνικά με το άθλημα και να το παρακολουθούν. Αντιθέτως, το ποδόσφαιρο αποτελούσε μέχρι τη στιγμή κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το νούμερο 1 σε δημοφιλία άθλημα στον ελλαδικό χώρο και τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της δημοφιλίας του στον ελληνικό χώρο ελάχιστα.

Επιπρόσθετα, η κατάκτηση της κορυφής του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία κλειστών και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων από την πλευρά της πολιτείας, που προήγαγαν το άθλημα της καλαθόσφαιρας. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η καλή οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι μία από τις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων της περιόδου εκείνης και εντεύθεν ήταν η άνοδος του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Αντίθετα, η κατάκτηση του Εuro τo 2004 δε συνοδεύτηκε από τη δημιουργία νέων ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων εξαιτίας της ύπαρξης τέτοιων αθλητικών χώρων σε όλο το ελληνικό φάσμα και του γεγονότος ότι πρόσφατα είχαν κατασκευαστεί στάδια ποδοσφαίρου (Παγκρήτιο, Παμπελοποννησιακό, Πανθεσσαλικό, ανακατασκευή Καυτατζογλείου) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συν τοις άλλοις, η ελληνική ομοσπονδία καλαθόσφαιρας με την άψοξη οργανωσιακή λειτουργία της και εκμεταλλευόμενη την πλημμυρίδα των νέων ατόμων που ενδιαφέρθηκε για το άθλημα δημιούργησε αθλητικά κλιμάκια σε όλο την ελληνική επικράτεια κατορθώνοντας να εξελίξει το άθλημα και να δημιουργήσει νέες γενιές αξιόλογων επαγγελματιών αθλητών που κατάφεραν στα επόμενα χρόνια να κρατήσουν ψηλά τον πήχη των επιτυχιών σε διεθνές επίπεδο γεγονός που αποδεικνύεται και από τις επιτυχίες όλων των ηλικιακών κατηγοριών των εθνικών ομάδων από το 1987 και εντεύθεν (διάγραμμα 1). Εν αντιθέσει, με την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός της κατάκτησης του EURO και να διορθώσει τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που θα οδηγούσαν στην εξυγίανσή του.

Διάγραμμα 1: Τα Μετάλλια που κατέλαβαν οι εθνικές ομάδες μπάσκετ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες

ΕΤΟΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΤΑΛΛΙΟ

2017

Ευρωπαϊκό Παίδων Β΄ κατηγορία

Χρυσό

2017

Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών

Χρυσό

2015

Ευρωπαϊκό Εφήβων

Χρυσό

2013

Ευρωπαϊκό Παίδων

Χάλκινο

2010

Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών

Ασημένιο

2009

Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών

Χρυσό

2009

Παγκόσμιο Εφήβων

Ασημένιο

2009

Ευρωμπάσκετ Ανδρών

Χάλκινο

2008

Ευρωπαϊκό Εφήβων

Χρυσό

2007

Ευρωπαϊκό Εφήβων

Ασημένιο

2006

Παγκόσμιο Ανδρών

Ασημένιο

2005

Ευρωμπάσκετ Ανδρών

Χρυσό

2005

Παγκόσμιο Νέων Ανδρών

Ασημένιο

2003

Παγκόσμιο Εφήβων

Χάλκινο

2002

Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών

Χρυσό

2002

Ευρωπαϊκό Εφήβων

Χάλκινο

2000

Ευρωπαϊκό Εφήβων

Χάλκινο

1999

Ευρωπαϊκό Παίδων

Ασημένιο

1998

Ευρωπαϊκό Εφήβων

Χάλκινο

1995

Παγκόσμιο Εφήβων

Χρυσό

1995

Ευρωπαϊκό Παίδων

Χάλκινο

1993

Ευρωπαϊκό Παίδων

Χρυσό

1992

Ευρωπαϊκό Ελπίδων

Ασημένιο

1992

Ευρωπαϊκό Εφήβων

Χάλκινο

1991

Ευρωπαϊκό Παίδων

Ασημένιο

1989

Ευρωπαϊκό Παίδων

Χρυσό

1989

Ευρωμπάσκετ Ανδρών

Ασημένιο

Πηγή: basket.gr (ΕΟΚ)

Επίσης, η κατάκτηση του ευρωμπάσκετ από την Ελλάδα στάθηκε η αιτία να εισέλθουν στο χώρο του μπάσκετ σημαντικά οικονομικά εύρωστοι επενδυτές και να προσέλθουν στην πατρίδα μας αξιόλογοι αλλοδαποί παίκτες ανεβάζοντας το επίπεδο του κορυφαίου εγχώριου πρωταθλήματος (πρώην Α1) και καθιστώντας του συλλόγους μας τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Προς επίρρωση του άνω γεγονότος είναι η κατάκτηση από τις ελληνικές ομάδες 16 ευρωπαϊκών κυπέλλων μπάσκετ από το 1991 έως και σήμερα (διάγραμμα 2).

Διάγραμμα 2: Οι ελληνικές ομάδες που κατέκτησαν ευρωπαϊκά κύπελλα μπάσκετ από το 1991 έως και σήμερα

Έτος

Ομάδα

Διοργάνωση

1991

ΠΑΟΚ

Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης

1993

ΑΡΗΣ

Ευρωπαϊκό Κύπελλο

1994

ΠΑΟΚ

Κύπελλο Κόρατς

1996

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ευρωλίγκα

1997

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ευρωλίγκα

1997

ΑΡΗΣ

Κύπελλο Κόρατς

2000

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ευρωλίγκα

2000

ΑΕΚ

Κύπελλο Σαπόρτα

2001

ΜΑΡΟΥΣΙ

Κύπελλο Σαπόρτα

2002

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ευρωλίγκα

2003

ΑΡΗΣ

Europe Champions Cup

2007

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ευρωλίγκα

2009

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ευρωλίγκα

2011

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ευρωλίγκα

2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ευρωλίγκα

2013

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ευρωλίγκα

2018

ΑΕΚ

Τσάμπιονς λιγκ

Πηγή: Ιδία επεξεργασία

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι πριν το 1987 μόνο μία ελληνική ομάδα κατέκτησε ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ (η ΑΕΚ το Κύπελλο κυπελλούχων το 1967). Απεναντίας, μετά την κατάκτηση του Εuro από την εθνική ομαδα, δεν εισήλθαν σημαντικά οικονομικά επιφανείς επενδυτές στο χώρο του ποδοσφαίρου- αν εξαιρέσουμε την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΠΑΟΚ από το μεγαλοεπιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββιδη το 2012 και την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ολυμπιακού από τον εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη το 2010- και δεν έκαναν την εμφάνισή τους στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (Superleaugue) αξιόλογα ονόματα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής. Επιπρόσθετα, οι σύλλογοι δε σημείωσαν μια σημαντική επιτυχία στις διεθνείς διοργανώσεις.

Επιπλέον, επιβάλλεται να τονιστεί ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος ανταγωνισμού που παρατηρείται σε ένα άθλημα παγκοσμίως, τόσο δυσκολότερο είναι να κεφαλαιοποιηθεί μια κορυφαία επιτυχία για ένα κράτος στο άθλημα αυτό, ώστε να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί για να σημειώσει περαιτέρω επιτυχίες και να αποτελέσει υπολογίσιμη μόνιμη δύναμη σε αυτό. Στην προκείμενη περίπτωση στο χώρο της καλαθόσφαιρας παγκοσμίως υφίσταται μικρότερος ανταγωνισμός συγκριτικά με το χώρο του ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου η κατάκτηση του ευρωμπάσκετ, συνέβαλε σημαντικά το άθλημα της καλαθόσφαιρας να σημειώσει περαιτέρω επιτυχίες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, ενώ η κατάκτηση του euro δε συνέβαλε καθόλου στο επίπεδο αυτό. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι στις πιο οικονομικά αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), ενώ το μπάσκετ δεν βρίσκεται ούτε καν στη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών αθλημάτων (π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία). Έτσι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σε αυτές τις χώρες επενδύονται σημαντικά χρηματικά ποσά στον ποδοσφαιρικό τομέα από εξωγενείς και ενδογενείς οικονομικούς παράγοντες διευρύνοντας το οικονομικό χάσμα που παρατηρείται με την πατρίδα μας στον τομέα αυτό.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι, αναντίρρητα, οι κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας το 1987 από την εθνική ομάδα μπάσκετ και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τις κορυφαίες επιτυχίες στην αθλητική ιστορία της πατρίδας μας. Όμως λόγοι που σχετίζονται με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των αθλημάτων της καλαθόσφαιρας και του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, είχαν ως απόρροια η μεν κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εκτίναξη του αθλήματος στη χώρα μας η δε ανάδειξη της Ελλάδας ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο να μην επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο χώρο.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top