Παρασκευή 30 Οκτ 2020 3:38      

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα

 Τη χρυσή τομή αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών ώστε το κοινωνικό μέρισμα να το λάβουν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Όμως την ίδια στιγμή, υπάρχει μερίδα πολιτών που κινδυνεύει να το χάσει. 

Τα αρμόδια στελέχη αναμένουν την έλευση των δανειστών στα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 720 εκατ. ευρώ σε περίπου 3.400.000 πολίτες.

Οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση για τη διανομή του ποσού, αλλά θέλουν τα χρήματα να πάνε σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη βάση αυτή συζητούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το να προστεθούν πρόσθετα «φίλτρα» ώστε η επιλογή των δικαιούχων να είναι η δικαιότερη δυνατή.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ένα από τα αγκάθια,  που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αν η επιλογή θα γίνει ανά νοικοκυριό ή ανά φορολογική δήλωση των ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Το θέμα των φιλοξενούμενων γονιών ή παιδιών είναι ένα από τα θέματα που θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανό να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα και οι φιλοξενούμενοι.

Ένα από τα υπό εξέταση θέματα είναι εάν θα ληφθεί υπόψη το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα. Εάν ληφθεί το τεκμαρτό, τότε πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα λάβουν πολύ χαμηλότερο επίδομα.

Τα ελάχιστα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται σε 3.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και 9.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο και 25% για κάθε παιδί. Αντίστοιχα, το ελάχιστο ποσό μερίσματος είναι 250 ευρώ, 350 ευρώ και 450 ευρώ, προσαυξανόμενο και αυτό κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.

Ταυτόχρονα, το κριτήριο καταθέσεων, θα είναι έως 9.000 ευρώ για ένα άτομο, προσαυξανόμενο κατά 50% για έγγαμους χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί.

Πότε θα καταβληθεί

Τα χρήματα αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του Taxisnet, όπως και πέρσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα. 

Υπουργείο Οικονομικών Δικαιούχοι Κοινωνικό Μέρισμα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top