Τρίτη 19 Ιαν 2021 3:41      

Πώληση της ΔΕΗ και πιθανές νέες αυξήσεις φέρνει η Τρόικα

Με τη ΔΕΗ κάνουν πρεμιέρα οι δανειστές στην Αθήνα, κατά την πρώτη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση το απόγευμα. Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα επικυρώσει τη συμφωνία για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ η συζήτηση για τις χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος ανοίγει παράθυρο για νέες μελλοντικές αυξήσεις στους ήδη «φουσκωμενους» λογαριασμούς.

Παρά τους κυβερνητικούς ελιγμούς περί διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, η πώληση της «ιερής αγελάδας» της ενέργειας είναι γεγονός και το Μέγαρο Μαξίμου -σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας -άνοιξε και επισήμως την πόρτα σε ιδιώτες επενδυτές για τις μονάδες της ΔΕΗ και την πώληση του 17% που παραμένει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον, οι νέοι υπολογισμοί στις χρεώσεις ρεύματος, όπως τα ΥΚΩ, αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση αφού ενδέχεται να φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
 

Και υδροηλεκτρικές μονάδες θα έχει η συμφωνία

Σε πρώτη φάση η παραχώρηση παγίων της ΔΕΗ δεν θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρικές μονάδες (μόνο λιγνιτικές), καθως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στις τάξεις των συνδικαλιστών.

Βέβαια, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν τολμά να εξηγήσει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι η συμφωνία δεν θα αποκλείει τη μελλοντική πώληση και υδροηλεκτρικών αν η κατάσταση της ΔΕΗ δεν βελτιώνεται και δεν μειώνει το μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο που γράφεται από τους θεσμούς θα υπάρχει αναφορά για υπό όρους συµπερίληψη των υδροηλεκτρικών στο προς διάθεση πακέτο μονάδων της ΔΕΗ.  

Δανειστές ΔΕΗ Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top