Πέμπτη 20 Σεπ 2018 11:49      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολυπολιτισμική Επικοινωνία: Καταργώντας τα Στερεότυπα από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού

Στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ με τίτλο: «Πολυπολιτισμική Επικοινωνία: Καταργώντας τα Στερεότυπα» που συντονίζει για τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού και συμμετέχουν σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία, πραγματοποιήθηκε από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη Alcover της Καταλονίας (Ισπανία), η 4η Διακρατική Συνάντηση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 26 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου «Institut Fonts del Glorieta» υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συμμετείχε ο Διευθυντής Δημήτριος Χλεμές και οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Λανάρας και Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου. 

Οι δράσεις 

Οι δράσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου με την επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Το σχολείο «Institut Fonts del Glorieta» είναι μια σχολική μονάδα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 300 περίπου μαθητές/τριες ηλικίας 12-18 ετών και βρίσκεται στη μικρή πόλη Alcover, 76 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη. Οι μαθητές ξενάγησαν τους εταίρους στις εγκαταστάσεις, τους ενημέρωσαν για το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα τους και έθεσαν ερωτήσεις στους εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών. Στη συνέχεια ο Διευθυντής Pere Aguade καλωσόρισε όλες τις αντιπροσωπείες στην εθνική τους γλώσσα και αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία και ωφελιμότητα του προγράμματος.

Ακολούθως, οι εταίροι εκπαιδευτικοί μετέβησαν στο Δημαρχείο της πόλης, όπου στην αίθουσα συνεδριάσεων τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και τους επέδωσε αναμνηστικά δώρα.
Η ξενάγηση στην μικρή μεσαιωνική πόλη και η γνωριμία με την ιστορία της και την παράδοση, έγινε από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο και το Μουσείο Απολιθωμάτων, όπου πραγματοποιήθηκε και εργαστήριο κατασκευής ομοιωμάτων των απολιθωμάτων. 

Το βράδυ στο προαύλιο της σχολικής μονάδας μέλη πολιτιστικού φορέα της περιοχής, παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα με πυροτεχνήματα και τοπικές παραδόσεις και έθιμα. Άντρες, γυναίκες και παιδιά παρουσίασαν και το έθιμο Castell, έναν πύργο από ανθρώπους (castellers) που αποτελεί ένα από τα γνωστότερα παραδοσιακά έθιμα της ευρύτερης περιοχής.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε συνάντηση των συντονιστών του έργου με θέμα: «Μορφές αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα για την άρση των στερεοτύπων στην εκπαίδευση». Μετά την παρουσίαση του θέματος από τον συντονιστή του προγράμματος Δημήτριο Χλεμέ, έγινε προγραμματισμός των δράσεων για το δεύτερο έτος υλοποίησης του έργου αλλά και των επόμενων διακρατικών συναντήσεων.

Το Σάββατο και την Κυριακή οι δραστηριότητες περιελάμβαναν επισκέψεις σε γειτονικές πόλεις, αξιοθέατα, τουριστικούς, ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους

Η 4η διακρατική συνάντηση αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς μια καινούρια εμπειρία και μια μοναδική ευκαιρία για γνωριμία με την παιδεία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την ιστορία και τα αξιοθέατα της περιοχής της Καταλονίας.

Erasmus+ 4η διακρατική συνάντηση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top