ΧΑΒΙΤΣ’ (Με καλαμποκίσιο καβουρδισμένο αλεύρι)
ΥΛΙΚΑ
2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι (καβουρτισμένο)
1.5 κουταλάκι αλεύρι
250-300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καιμε το βούτηρο να ροδίσει σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε προσεχτικα το 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κουταλάκι αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυλό στη χύτρα με το νερό που βράζει ανακατεύοντας σιγά σιγά .Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας. Το χαβίτσ’ είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό!!!
Αν θέλουμε το κάνουμε με παραλλαγές οι οποίες είναι:
1. Προσθέτοντας τσιγαρίδες (τσιργάνα*) τα οποία έχουμε έγκαιρα ετοιμάσει και τα ρίχνουμε στη χύτρα όσο είναι ακόμα στη φωτιά. (Τσιργάνα=μικρά τεμάχια τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος με λίπος, κάτι σαν μπέϊκον)
2. Προσθέτοντας μικρούς κύβους κίτρινου ή αγελαδινού τυριού όσο η χύτρα είναι ακόμα στη φωτιά και ανακατεύοντας μέχρι να λειώσουν. Η παραλλαγή αυτή λέγεται και τυροκλωστή επειδή το λειωμένο τυρί δημιουργεί κλωστές κατά το φάγωμα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ