Τρίτη 20 Αυγ 2019 13:43      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποντιακές συνταγές με την Ελένη Τομπουλίδου

ΥΛΙΚΑ
1.30 κιλό Καλκάνι (η 3 φέτες Σολωμό μαζί με 500γρ.Μπακαλιάρο φρέσκο )
70 γρ.βουτηρο αγελαδινό 
μισό φλυτζάνι λαδι
3 πατάτες κομμένα σε κύβους 
4 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια
200γρ σέλινο με την ρίζα του 
Αλάτι 
Πιπέρι
* Προαιρετικά
* Αυγολέμονο
2 Αυγά
2 Λεμόνια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό για όσο φαγητό θέλουμε να κάνουμε με το αλάτι  .Πλένουμε τα ψάρια μας και τα τοποθετούμε με την σειρά στην κατσαρόλα μας εάν έχουμε καλαθάκι ειδικό για μέσα  στην κατσαρόλα μας ακόμα καλύτερα.Το αφήνουμε να βράσει περίπου δέκα  λεπτά παίρνοντας τον αφρό συγχρόνως.Βγαζουμε το ψάρι μας στην άκρη και μεσα στο νερό όπου έχει βράσει το ψάρι μας και πήρε γεύση βάζουμε  ολα τα υλικά μας κομμένα ομοιόμορφα 

 

την *πατάτα,σελινο,καρότο,βούτυρο.λαδι* και το  πιπέρι  .Αφού  ψηθούν βάζουμε ξανά το ψάρι μας προσεκτικά για δύο λεπτά να βράσουν ολα μαζί να ενωθούν τα υλικά και η γεύση .....και έτοιμο!!!

 

*Αν θέλουμε  κάνουμε αυγολέμονο 

μόλις λίγο  κρυώσει 

 

 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ

 

*Το καλκάνι  είναι ένα από το ποιο γνωστά  ψάρια  του Ευξείνου Πόντου Πήρε το όνομα του Kalkan απο το σχήμα του όπου είναι σαν  ασπίδα.

*Kalkan στα τουρκικά σημαίνει ασπίδα. 

 

Ήταν και είναι το  ποιο αγαπημένο ψάρι των Ποντίων και  με μεγάλη εμπορική  αξία   ακόμα και τώρα. Το ψάρευαν απο την Μεσόγειο και απο την  Μαύρη Θάλασσα με μήκος  1 μέτρο και βάρος μέχρι  και 10 κιλά ..

 

 

 

Ελένη Τομπουλίδου Ψαρόσουπα Ποντιακές συνταγές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top