Σάββατο 24 Αυγ 2019 12:52      

Πώς το Airbnb θα επηρεάσει τις νέες αντικειμενικές αξίες

Το φαινόμενο Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, αλλά και η χρυσή βίζα δεν έχουν αλλάξει μόνο τον χάρτη της κτηματαγοράς. Έχουν αντίκτυπο στο χρηματιστήριο των ενοικίων, ενώ αποτελούν βαρόμετρο και για τις νέες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζονται, όπως διαπιστώνουν οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.

Σε αρκετές περιοχές της καρδιάς της Αθήνας καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ελαφρώς ανοδικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων, και ιδιαίτερα στο Κουκάκι, το Μετς, τα Πετράλωνα, στου Ψυρή, στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο.

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές - επενδυτές έχουν βάλει στο μάτι ένα ή περισσότερα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας με την προοπτική να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν μέσα από κάποια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Άλλωστε, το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, αφού κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.

Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500. Σύμφωνα μάλιστα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 αντίστοιχες με την Airbnb πλατφόρμες, ανεβάζοντας τις προς βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίες στην πρωτεύουσα σε περισσότερες από 12.000.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ενδιαφέρον των νέων αγοραστών στρέφεται σε μικρά διαμερίσματα, όχι άνω των 75 τετραγωνικών, που είναι ιδανικά προς ενοικίαση στο Airbnb. Περιζήτητα, είναι γκαρσονιέρες και δυάρια που βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας καθώς και σε περιοχές όπου υπάρχουν σταθμοί μετρό ή μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα ή είναι κοντά σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ.

 

AIRBNB Αντικειμενικές αξίες

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top