Τρίτη 2 Ιουν 2020 10:54      

Ας πούμε μερικές αλήθειες..

Τώρα που τελείωσε η θερινή τουριστική περίοδος για την περιοχή και η επόμενη βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας μπορούμε να πούμε μερικές αλήθειες που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες της Πιερίας.

Ας αρχίζουμε από το προϊόν που πουλάμε και πόσο ελκυστικό είναι.

Η Πιερία ως εικόνα με έναν ευθύ δρόμο να την διασχίζει και με μια δαντέλα ακτών 80 χιλιομέτρων είναι ασύγκριτη και δεν χρειάζεται να την περιγράψουμε. Με τους ορεινούς της όγκους παγκοσμίως γνωστούς και ελκυστικούς από την αρχαιότητα. Είναι ευλογημένος και ευνοημένος τόπος, αφού την επέλεξαν για κατοικία τους οι θεοί των Ελλήνων, πράγματα χιλιοειπωμένα που ίσως εμείς οι ντόπιοι τα έχουμε βαρεθεί και κουνάμε με δυσφορία το κεφάλι όταν τα ακούμε.

Αυτό που απασχολεί τους Πιεριείς είναι το σήμερα και το κατά πόσο μπορεί το κομμάτι της Ελλάδας που μας ανήκει να σταθεί στη σημερινή τουριστική αγορά με αξιώσεις. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.

Και μην πούμε ότι διαχρονικά η πολιτεία δεν έκανε για τον τόπο μας. Και πρόσβαση υπήρχε πάντα, από το 1960 περίπου άρχισε η κατασκευή του πρώτου αυτοκινητόδρομου που ένωνε τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα και διέσχιζε υποχρεωτικά το νομό δίνοντας υπεραξία στη γύρο περιοχή και η ιδιωτική πρωτοβουλία ενισχύθηκε με τα δάνεια που αφειδώς δινόταν την πρότερη εποχή, τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα…

Από τότε όμως πέρασε καιρός και εμείς μείναμε στις παλιές δάφνες, και δεν επικαιροποιήσαμε το προϊόν μας.

Τι έφταιξε σ’ αυτό; Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα που άπτεται της σχέσης μας γενικότερα με το δημόσιο χώρο. Σε εμφανή αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στους ιδιωτικούς χώρους, τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, όπου κατά κανόνα τα πράγματα είναι τουλάχιστον μέχρις ενός σημείου νοικοκυρεμένα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, αντιμετωπίζουν αυτό που αποκαλούμε δημόσιο χώρο με περιφρόνηση ή και συχνά καταστροφική διάθεση.

Έτσι δεν φροντίσαμε το χώρο που περιβάλει τη θάλασσα μας, και επιτρέψαμε στους άρχοντες που επιλέξαμε να κάνουν το ίδιο. Η ευθύνη είναι συλλογική.

Ερχονται συχνά επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και μας κατηγορούν, γενικά τα μέσα ενημέρωσης, ότι δεν αναδεικνύουμε το πρόβλημα, ως έχουμε υποχρέωση και έτσι με την αποσιώπηση συντελούμε κι εμείς στην υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος .

Υπήρξαν όμως εποχές που ο τύπος ήταν μπροστάρης στη διαφύλαξη της καθαρότητας της θάλασσάς μας. Και απεργίες πείνας διοργανώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού για την αποφυγή της απόθεσης των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στο Θερμαϊκό. Και τότε ο τύπος ήταν μπροστάρης, με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης, τους Επαγγελματίες της Πιερίας και κυρίως τους νέους της Νότιας Πιερίας που δυναμικά διαδήλωναν εναντίον αυτής της βεβήλωσης.

Ένα θέμα που τίθεται επί τάπητος και χρήζει άμεσης λύσης είναι η λειτουργία του βιολογικού σταθμού Κατερίνης που μετά τις πλημμύρες του 2018 είναι προβληματική. Με εμβαλωματικές λύσεις και μεταφορά λυμάτων με βυτιοφόρα με δυσανάλογο τίμημα – μας παραπέμπουν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ- για την ακρίβεια των καταγγελλομένων γίνεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα της περισυλλογής των σκουπιδιών της περιοχής που οι απορροές τους ανεπεξέργαστες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετεύονται στη θάλασσά μας.

Στις αναφορές τους δεν παραλείπουν να καταφερθούν στις μετρημένες στα δάκτυλα ενός χεριού βιομηχανίες μας που ρυπαίνουν κατά το δοκούν τις ακτές μας με αποτέλεσμα το γνωστό αφρό που βλέπουμε οι λουόμενοι το μεγαλύτερο διάστημα των καλοκαιρινών μηνών.

Κι αν οι βιομηχανίες είναι απαραίτητες για την περιοχή, άλλο τόσο είναι απαραίτητα τα μέτρα ώστε να μην ρυπαίνουν.

Το πρόβλημα όμως απαιτεί άμεση λύση. Και δεν υπάρχει καιρός για ολιγωρίες. Το τραίνο του εκσυγχρονισμού δεν περνάει μόνο από την ψηφιακή διακυβέρνηση αλλά και από την διαχείριση καθημερνών προβλημάτων.

Το έχουμε ξαναγράψει, αυτό που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι η νοοτροπία μας. Και το πρόβλημα της διαχείρισης και της καθαριότητας του δημόσιου χώρου, είτε αυτός είναι η θάλασσα, είτε είναι τα φαράγγια του Ολύμπου, πρέπει μια και καλή να το λύσουμε.

Με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Και οι τρεις δήμαρχοι μαζί. Εργαλεία χρηματοδοτικά προς τούτο υπάρχουν. Ας τα αναζητήσουν. Ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση . Ας τάξουν τον εαυτό τους σ’ αυτόν το αγώνα. Και η ιστορία θα τους δικαιώσει.

Όσο για μας, τον απλό κόσμο που περιμένει μόνο από τους άλλους να λύσουν τα προβλήματα να ξέρουμε πως ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρόμικο. Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.

Ο.Β.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top