Σάββατο 28 Νοε 2020 5:42      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προκήρυξη για 8.933 προσλήψεις σε 56 Δήμους

Πρόσκληση για 8.933 προσλήψεις σε 56 Δήμους και άλλους 37 περιβαλλοντικούς φορείς της χώρας θα απευθύνει ο ΟΑΕΔ σε εγγεγραμμένους άνεργους προς τα τέλη Ιανουαρίου για να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις απασχόλησης στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα από τον ΟΑΕΔ όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας τοποθετώντας χρονικά την έναρξη του προγράμματος περί τα τέλη Ιανουαρίου με απώτατο όριο εκκίνησης της διαδικασίας τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι αιτήσεις ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι με ηλικία από 18 ετών και άνω. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η σχετική υπουργική απόφαση, το επίκεντρο εστιάζεται στους μακροχρόνια –άνω των 12 μηνών- ανέργους και μάλιστα στους άνω των 45, και 55 ετών οι οποίοι έχουν και την μεγαλύτερη μοριοδότηση για τις νέες προσλήψεις.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν με 8μηνη σύμβαση και με τις αυξημένες αποδοχές που θα προβλέπει η εξαγγελθείσα από το υπουργείο Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 586,08 ευρώ σήμερα (μικτά) ενδεχομένως και στα 640 ευρώ (μικτά). Σημειώνεται ότι η όποια αύξηση αποφασιστεί θα ισχύσει αυτόματα για όσους είναι ήδη σε παρόμοιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας,  όπως και για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ, ενώ θα υπάρξει ανάλογη μεταβολή και για τους εργαζόμενους μερικής  απασχόλησης.

Η νέα κοινωφελής εργασία αποσκοπεί στην κάλυψη θέσεων τόσο σε 56 Δήμους της χώρας όσο και σε φορείς περιβαλλοντικής διαχείρισης προστατευόμενων φυσικών περιοχών (Natura) πανελλαδικά.

Η μοριοδότηση 
Οι άνεργοι μετά την υποβολή αίτησης, κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα και η επιλογή τους θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση που θα λάβουν σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια ανεργίας, αναπηρίας, εισοδήματος, και ηλικίας:
α) Για χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, δίδεται ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών,
β) Για χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60), ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα.
γ) Για αναπηρία ανέργου σε ποσοστό 50% και άνω, δίδονται δεκαπέντε (15) μόρια.
δ) Για ετήσιο εισόδημα (φορολογικού έτους 2017), ατομικό ή οικογενειακό, η μοριοδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

Η ηλικία μοριοδοτείται αντιστρόφως ανάλογα, δηλαδή οι νέοι έχουν λιγότερα και οι μεγαλύτεροι περισσότερα μόρια.

Έτσι, με ηλικία 18 έως 29 ετών, παίρνουν 15 μόρια, από 30 έως 44 ετών κερδίζουν 25 μόρια, από 45 έως 54 ετών δίδονται 35 μόρια, και με ηλικία από 55 ετών και άνω, έχουν 45 μόρια.

Επίσης, οι άνεργοι που θα κάνουν αίτηση μοριοδοτούνται και από τα τέκνα.

Για κάθε ανήλικο τέκνο έχουν 10 μόρια. Ο γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, παίρνει 10 μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων,

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, έχουν άλλα 35 μόρια επιπλέον ενώ οι ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από αυτά που υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, εξασφαλίζουν άλλα 20 μόρια.

Τέλος επιδοτείται και η εντοπιότητα (μόνιμη κατοικία) του ωφελουμένου, με άλλα 20 μόρια.

Η αμοιβή 
Η αμοιβή –σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και πριν την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού- καθορίζεται με βάση τα νομοθετημένα όρια αποδοχών, δηλαδή 586,08 ευρώ μικτά το μήνα για τους άνω των 25 ετών και 510,9 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ανέργων που θα προσληφθούν στη νέα κοινωφελή εργασία, και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για κάθε ωφελούμενο που θα τοποθετηθεί από τον επιβλέποντα φορέα το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Πέραν αυτών, δεν καταβάλλεται οποιαδήποτε άλλη παροχή, ή ενίσχυση ή αμοιβή στους ωφελούμενους (ενδεικτικά: επίδομα αδείας, γάμου, τέκνων).

ΟΑΕΔ εργασία Δημόσιο Θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top