Τρίτη 24 Νοε 2020 11:09      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προλεγόμενα στον Πλάτωνα..

Μεστότατη και η εκδήλωση στο «Μάτι» την προηγούμενη εβδομάδα με θέμα την έκδοση του κ. Εμμανουλίδη για πόνημα ανώνυμου μελετητή του Πλάτωνα, τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Μπορεί ο ελληνισμός  επί πολλά μεταχριστιανικά χρόνια να γνώρισε απηνή διωγμό, με κλείσιμο  των  φιλοσοφικών Σχολών, καταστροφή αρχαίων ναών και αγαλμάτων και με αίμα (όπως στο Ιπποδρόμιο Θεσσαλονίκης, στο μαρτύριο της Υπατίας), στην εξορία των καθηγητών των Φιλοσοφικών Σχολών στην Περσία και Ινδία, στην απαγόρευση διοργάνωσης και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων κ.λ.π., αλλά το ελληνικό φιλοσοφικό κίνημα με τους Νεοπλατωνικούς, τους Επικούριους κ.λ.π. συνεχίζει να δρα, έστω και μέσω συμπληγάδων.

Αυτό έκανε και ο ανώνυμος συγγραφέας με τα «Προλεγόμενα» στον Πλάτωνα, το έργο του οποίου παρουσίασε εμπεριστατωμένα η φιλόλογος ΄Ασπα Καραβίδα, ενώ ο φοιτητής Τάσος Ταρενίδης ξάφνιασε για μια φορά ακόμη το ακροατήριο με τη φιλομάθειά, την εμβρίθεια, τον καθαρό λόγο, τον σύντομο μα άκρως κατατοπιστικό πάνω στην Πλατωνική θεωρία και  την εξέλιξη της με τους Νεοπλατωνικούς φιλοσόφους, πληροφορίες που στην εποχή του Fast Food ελάχιστοι θα διέθεταν το χρόνο τους για τέτοιες προσεγγίσεις στον Πλάτων και όχι μόνο.

Ήταν πράγματι μια βραδιά μεστή πνευματικού περιεχομένου. 

 

Μάτι Βιβλιοπαρουσίαση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top